Kovo 13 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija surengė spaudos konferenciją, kurioje pristatė siūlymus dėl pensijų kaupimo sistemos. Viceministras Martynas Šiurkus joje informavo, jog po kelis mėnesius trukusių diskusijų su „Sodra“, Lietuvos banku ir Pensijų fondų dalyvių asociacija, prieita kelių susitarimų, kaip riektų keisti II pakopos pensijų kaupimo sistemą. Kadangi, anot pranešėjo, pati sistema yra gera, jos keisti nesiūloma, tačiau esą siekiama ją padaryti patrauklesne.

Vienas pasiūlymų – į sistemą įtraukti nauji dalyviai, kurie atsisakė joje dalyvauti, pakartotinai įtraukiami bus tik vieną kartą po 3 ar 5 metų. Tie, kurie kaupimą sustabdė iki 2019 m., į jį pakartotinai nebus įtraukiami. Taip pat bus numatytas naujas laikotarpis liepos – spalio mėnesiai, per kuriuos iki liepos mėnesio automatiškai įtraukti dalyviai galės kreiptis į „Sodrą“ dėl atsisakymo kaupti ir įmokų grąžinimo.

Kita siūloma naujovė – iki 10 807 eurų sukaupę darbuotojai, išėję į pensiją galės nuspręsti, ar pasiimti visą sumą ar gauti periodines išmokas (šiuo metu ši riba – 5 403 eurai).

Viceministro teigimu, tiems, kurie jau yra įtraukti į II pensijų pakopos kaupimą, kol kas jokių pokyčių nežadama, nes esą laukiama Konstitucinio teismo sprendimo, kuris turėtų išaiškinti, ar galimybės iš sistemos pasitraukti nebuvimas neprieštarauja Konstitucijai.

Pasiūlymai bus teikiami svarstyti Seimui pavasario sesijoje, o siūloma, kad jie įsigaliotų nuo kitų metų.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė šiuos pasiūlymus įvertino kaip kosmetinius ir nekeičiančius ydingos sistemos esmės.

„Tai – kosmetiniai pakeitimai. Nieko iš esmės žmogui nepasikeis, išskyrus vieną teigiamą momentą, kad iki 10 tūkst. eurų žmogus galės vienkartine išmoka pasiimti pinigus. Žmogus kaip buvo su dabartine padėtimi, taip ir liko. Apskritai esu šokiruota, kad ministerija konsultavosi su banku, tačiau nerado laiko pasikonsultuoti su socialiniais partneriais. Trišalėje taryboje šis klausimas nebuvo svarstytas. Ši konferencija – kaip perkūnas iš giedro dangaus“, – žurnalistams komentavo Inga Ruginienė.

„Šiandien išgirdome, kad automatinis įtraukimas lieka – žmonės vis tiek dukart bus įtraukiami. Tai – nesąžininga. Nelabai suprantu, kodėl turime laukti KT sprendimo. Tai visiškai nesusiję dalykai“, – komentavo profsąjungų atstovė. Pasak jos, dalyvavimas pensijų fonduose turėtų būti savanoriškas, žmogus apsispręsti turi pats. „Pensijų fondai turi pajudėti ir įtikinti žmogų, kad jam tai naudinga ir kad jis turi dalyvauti privačioje pensijų kaupimo sistemoje. Dabar toliau žaidžiama į vienus vartus – pensijų fondų naudai“, – sakė I. Ruginienė.

Šaltinis: lpsk.lt