Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) smerkia balandžio 19 d. įvukusį mažiausiai keturiolikos Baltarusijos nepriklausomo profesinių sąjungų judėjimo lyderių ir atstovų suėmimą.

Baltarusijos profesinių sąjungų kongreso (BKDP) vadovybė, įskaitant BKDP pirmininką Aliaksandrą Jarašuką, BKDP viceprezidentą Siarhejų Antusevičių, nepriklausomų metalo darbuotojų profesinės sąjungos (SPM) pirmininką Aliaksandrą Bukhvostau, Baltarusijos nepriklausomos profesinės sąjungos (SPB) pirmininką Mikalajų Šarakhą – buvo suimti. Tarp suimtų kolegų taip pat – Yana Malash, Vitali Chychmarou, Hanna Dus, Vadzim Payvin, Michailas Hromau, Iharas Komlikas (išleistas vakar), Jurijus Beliakou, Vasilis Berasneu, Hennadz Fiadynich, Dzmitry Barodka, Miraslau Sabchuk ir Iryna Bud-Husaim. BKDP tarptautinis sekretorius Alehas Padalinskis ir BKDP teisininkė Alena Yaskova į skambučius neatsiliepia. Keletas kitų kolegų taip pat – vis dar nepasiekiami, jų buvimo vieta nežinoma.

Minėtose organizacijose atlikta krata, patikrinti asmeniniai kompiuteriai, dokumentai, banko kortelės, įskaitant šeimos narių, mobiliojo ryšio SIM korteles ir profesinių sąjungų atributika.

ETUC reikalauja nedelsiant paleisti visus sulaikytus profesinių sąjungų lyderius ir atstovus bei ragina įsikišti, siekiant išlaisvinti sulaikytuosius bei užtikrinti jų saugumą,  Europos Sąjungą bei TDO.

Pasak ETUC generalinio sekretoriaus Luca Visentini: „ETUC siekia užtikrinti, kad visi profesinių sąjungų lyderiai ir pareigūnai Baltarusijoje būtų saugūs bei išlaisvinti. Atrodo, kad šie areštai yra naujausi ilgoje išpuolių prieš nepriklausomą profesinių sąjungų judėjimą Baltarusijoje istorijoje. Pasak jo, tai atrodo kaip bausmė už profesinių sąjungų kritiką Lukašenkai, kad šis parėmė bei palengvino karinį įsiveržimą į Ukrainą. ETUC ragina nutraukti karą Ukrainoje ir diktatūrą bei išpuolius prieš profesines sąjungas Baltarusijoje. ETUC pasisako už taiką ir demokratiją Baltarusijoje ir Ukrainoje.“

ETUC inf.