Lapkričio 30 d. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė dalyvavo prezidentūroje įvykusioje įvairių sričių šalies ekspertų diskusijoje apie tai, kaip galima būtų tobulinti šalies mokesčių sistemą. Prezidentas pasiūlė kelis mokesčių sistemos tobulinimo žingsnius, kurie užtikrintų mokesčių sistemos tvarumą ir socioekonominės politikos efektyvumą.

Šalies vadovo nuomone, atspirties taškas siekiant tobulesnės mokesčių sistemos yra politinės kultūros ir pasitikėjimo mokesčių sistema stiprinimas. Tai gali padidinti piliečių savimonę ir motyvaciją atsakingai dalyvauti mokesčių sistemoje bei pilietiškai kovoti su nesąžininga veikla valstybės atžvilgiu. Šalies vadovas pasiūlė persvarstyti mokestinių pokyčių įsigaliojimo terminus. Pasak Prezidento, įprastu laikotarpiu nauji mokesčiai neturėtų įsigalioti skubiau nei per 6 mėnesius, potencialius mokesčių pokyčius būtina plačiai išdiskutuoti su ekspertais ir suinteresuotomis visuomenės grupėmis.

Prezidentas akcentavo, kad jau dabar, esamą ekonominį lygį pasiekusioje Lietuvoje, atlyginimai galėtų būti didesni. Tai galima paskatinti pradėjus taikyti pažangų Pelno mokesčio paskatų dalijimuisi pelnu su darbuotojais modelį. „Atsisakant siauroms asmenų grupėms naudingų mokestinių lengvatų, galėtų būti pristatytos tam tikros pelno mokesčio paskatos, orientuotos į visų darbuotojų atlyginimų augimą“, – pridūrė Prezidentas.

Po diskusijos įvykusioje spaudos konferencijoje LPSK pirmininkė Inga Ruginienė pasidžiaugė prezidento išreikšta pozicija, kad atlyginimai kitąmet turėtų didėti sparčiau, ir pridūrė, kad mokesčių skirtumai šiuo metu yra dideli, būtina pradėti kalbėti apie jų tolygumą.

„Visi sutarėme, kad ekonomika auga, tačiau atlyginimų augimas atsilieka nuo pačios ekonomikos augimo. Noriu pasidžiaugti, kad prezidentas išreiškė mintį, jog atlyginimai kitais metais turi didėti sparčiau. Iš pateiktų duomenų matome, kad vidutinis darbo užmokestis didėja, akivaizdu, kad jis didės ir kitais metais (…). Čia noriu paminėti minimalią mėnesinę algą (MMA), ji nuo kitų metų turėtų didėti“, – spaudos konferencijoje teigė I. Ruginienė.

„Ne paslaptis, kad Profesinių sąjungų konfederacija siūlė MMA didinti iki 663 eurų. Matome visas prielaidas tą pasiekti 2021 metais“, – pridūrė ji.

I. Ruginienė pažymėjo, kad su darbo santykiais susijusios pajamos šiuo metu yra apmokestinamos itin dideliais tarifais, todėl būtina į tai atsižvelgti ir pradėti diskutuoti apie mokesčių tolygumą.

„Iš tiesų, mokesčių skirtumai yra dideli ir matome, kad šiandien su darbo santykiais susijusios pajamos yra apmokestinamos labai dideliais tarifais. Tačiau nuo jų atsilieka kitos pajamos. (…) Kiekvienai atėjusiai naujai Vyriausybei kartojame, kad turime atsižvelgti į tai ir pagaliau kalbėti apie mokesčių tolygumą“, – tikino ji.

Anot LPSK pirmininkės, susitikime taip pat buvo diskutuojama apie pelno mokesčio lengvatas sparčiai atlyginimus keliančioms įmonėms.

„Dėl siūlymo skirti pelno mokesčio lengvatas įmonėms, kurios sparčiau didins atlyginimus, yra diskutuojama, bet jis turėtų būti svarstomas kompleksiškai, kartu su gyventojų pajamų mokesčio kitoms pajamoms didėjimu“, – teigė I. Ruginienė.

 

Parengė LPSK pagal prezidentūros ir lrt.lt inf.