Teismas, praeityje neteistai 54-erių V. Č. paskyrė 2500 eurų baudą už tai, kad trukdė įmonės darbuotojų profesinės sąjungos teisėtai veiklai.

Skirdamas bausmę, teismas atsižvelgė, jog V. Č. padarė tyčinį baudžiamąjį nusižengimą. V. Č. praeityje neteista, už administracinius nusižengimus nebausta, dirba, dalies teisiamojo posėdžio metu apklaustų jai pavaldžių darbuotojų charakterizuojama kaip reikli, gera vadovė.

Teismas nenustatė nei atsakomybę sunkinančių, nei atsakomybę lengvinančių aplinkybių. „Nenustačius kaltinamosios veikoje atsakomybę lengvinančių aplinkybių nėra pagrindo svarstyti jos atleidimo  nuo baudžiamosios atsakomybės BK 39 straipsnio pagrindu, klausimo. ”- konstatavo teismas.

Viešuose teismo posėdžiuose bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad kaltinamoji V.Č., būdama vienos Jonavoje esančios įmonės padalinio vadove, darbo vietoje – kabinete, ragino darbuotojų profesinės sąjungos narę išstoti iš minėtos profesinės sąjungos, grasindama atlikti kratas popieriuose bei atleisti ją iš darbo, jeigu ji neišstos iš profesinės sąjungos.

Kaltinamoji V. Č.  savo kaltės nepripažino, nurodydama, kad pokalbio su pavaldine metu tik išsakė savo turėtą kategorišką nuomonę apie profsąjungos veiklą, tačiau jos neskatino išstoti iš profsąjungos. V. Č. nurodė, kad pavaldinė pati išprovokavo pokalbį, nes V. Č. atėjo pas pavaldinę pakalbėti ne dėl jos narystės profsąjungoje, bet dėl darbo. Jokių grasinimų nebuvo, visas pokalbis apie atleidimą iš darbo išplaukė iš pokalbio konteksto.

Be to,  teisiamojo posėdžio metu liudytojų parodymais nustatyta, kad analogiškus veiksmus V. Č. atliko ir kitos darbuotojos atžvilgiu, tačiau „Konkrečiu atveju teismas bylą nagrinėja pareikšto kaltinimo ribose ir į šias aplinkybes neatsižvelgia, vertindamas V. Č. veikos pavojingumą bei skirdamas bausmę, tačiau šie kaltinamosios veiksmai, abejais atvejais atlikti jai pavaldžių dirbančių darbuotojų atžvilgiu, yra susiję logine grandine ir įrodo būtent kaltinamosios tikslą – trukdyti profesinių sąjungų veiklai, skatinant jos narius išstoti iš profesinės sąjungos“. – pažymėjo teismas.

Teismas tenkino civilinės ieškovės įmonės darbuotojų profesinė sąjungos civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos ir iš V. Č. priteisė 100 Eur turtinę žalą. „Neabejotina, kad įmonės darbuotojų profesinės sąjungos dalykinės reputacijos sumažėjimą ir sumenkusį pasitikėjimą profesine sąjunga darbuotojų tarpe lėmė neteisėti V. Č. veiksmai, kurie tapo žinomi ir kitiems profesinės sąjungos nariams ir darbuotojams“ – motyvavimo teismas.

Taip pat iš V. Č. įmonės darbuotojų profesinei sąjungai priteistos 2640 Eur proceso išlaidos.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti apskųstas Kauno apygardos teismui skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus.

 

Teismai.lt inf.