Šiuolaikinė vergija egzistuoja visur:  nuo medvilnės auginimo ūkių Uzbekistane iki galvijų rančų Paragvajuje, nuo žuvininkystės ūkių Filipinuose iki Pasaulio taurės čempionato  statybviečių Katare. Visa gamybos grandinė, susidedanti iš drabužių, kuriuos mes dėvime, maisto, kurį mes valgome, Pasaulio taurės čempionato, kurį mes žiūrime per televizorių, vienaip ar kitaip slepia negailestingą milijono darbuotojų realybę.

Šiuolaikinė vergija yra  siaubingas nusikaltimas, kurio esmė – prekyba žmonėmis priverstinio darbo arba seksualinio išnaudojimo reikmėms. Priverstinio darbo aukų skaičius kasmet auga… Daugiausia žmonių parduodama seksualinio išnaudojimo tikslais, tačiau nemažai aukų yra naudojama kaip nemokama arba nelegali darbo jėga žemės ūkyje, pramonės įmonėse ar namų ūkyje. Pasaulyje apie 21 mln.- 36 mln. žmonių dirba priverstinį darbą, dauguma iš jų yra jauni žmonės.

Deja, tarptautinė bendruomenė nesprendžia šios problemos efektyviai.

2014 metais buvo priimtas naujas tarptautinis  kovos su vergija susitarimas. Susitarimo protokolas ir su juo susijusi informacija numato įvairius vergijos stebėsenos, priežiūros ir kontrolės mechanizmus. Jis numato priemones, kaip užkirsti kelią piktnaudžiavimui migrantų įdarbinimu, jų išnaudojimui darbe ir yra  pirmasis privalomas dokumentas reikalaujantis iš įmonių atidumo ir atsakingumo priešinantis priverstinei vergijai bei siekiant užkirsti jai kelią savo veikloje bei gamybos procesuose.

Tačiau, tol kol šios protokolo nuostatos nebus plačiai ratifikuotos tarp valstybių, susitarimas liks tik nereikšmingu dokumentu ir neturės jokios įtakos šiuolaikinės vergijos mažinimui. Todėl atskirų valstybių vyriausybės turi kuo greičiau ratifikuoti 2014 m. Priverstinio darbo konvencijos protokolo nuostatas  ir taip užkirsti kelią nežmoniškam darbuotojų išnaudojimui.

Tol kol šalys nesiims konkrečių priverstinio darbo prevencijos priemonių, šiuolaikinė vergija ir toliau augs…

Neleiskime, kad taip atsitiktų. Padėkime užtikrinti, kad ši unikali istorinė galimybė užkirsti kelią vergijai nebūtų veltui.

 

Nusiųsk žinutę savo šalies ministrui dabar!