Spalio 2 d. vykusiame LPM tarybos posėdyje buvo nutarta jungtis prie Stop TTIP alijanso.

ETUI mokymuose „TTIP, TISA, CETA, ISDS įtaka ES kompanijoms ir dirbančiųjų dalyvavimo strategijai“ dalyvavęs Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos Klaipėdos regiono koordinatorius Raimondas Tamašauskas papasakojo apie tai, apie ką Lietuvoje nekalbama. Pasak jo, Europos Komisija planuoja pasirašyti susitarimus, dėl kurių iškiltų didžiulė grėsmė darbuotojams.

Vienos iš sutarčių, kurioms aktyviai priešinasi ir daugybė Europos piliečių yra: Transatlantinė prekybos ir investicijų partnerystės sutartis su JAV (angl. TTIP), ir Išsamusis ekonomikos ir prekybos susitarimas su Kanada (angl. CETA).

Mokslininkų vertinimu, dėl šių susitarimų Europoje bus prarasta šimtai tūkstančių darbo vietų. Tikrasis sutarčių siekis – suvienodinti standartus maisto saugos, aplinkosaugos, darbuotojų apsaugos bei kitose srityse ir suteikti išskirtines ir neatšaukiamas privilegijas stambiajam verslui,ypač užsienio korporacijoms. Jos yra pagrindinės šių susitarimų kūrėjos. Tai joms būtų naudinga, kad Europoje būtų leista be suvaržymų auginti genetiškai modifikuotas kultūras, importuoti genetiškai modifikuotus maisto produktus išvengiant žymėjimo etiketėse, importuoti pesticidais ir hormonais užterštą maistą,neribotai kelti vaistų kainas. Tokios šalys kaip Lietuva laikomos „patraukliomis“ dėl amžinai mažų atlyginimų ir dar neprivatizuotų sveikatos ar švietimo paslaugų. Transatlantiniai susitarimai atvers naujas atlyginimų mažinimo ir kainų kėlimo galimybes.

Šios sutartys ypatingai pavojingos Europai, nes ES teisės aktai įtvirtina atsargumo principą, siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą. Europoje laikomasi atsargumo principo : jei yra rizika, kad kažkas yra pavojinga, jis negali būti įdiegtas ( JAV turi priešingą: jei negali įrodyti, kad tai nesaugu, jis gali būti įdiegtas ).

Pasirašius ISDS sutartį JAV korporacijos galėtų paduoti į teismą ES valstybes dėl politikos sprendimų, kurie galėtų pakenkti jų pelnui ateityje, o tam tikrus atvejus nagrinėti ir sprendimus priimti įmonių teisininkų slaptuose tribunoluose atviruose tik užsienio investuotojams, aplenkiant vidaus teismus.

Neleiskime parduoti ateities! Kreipkimės į Lietuvos valdžios ir Europos Sąjungos institucijas reikalaudami stabdyti TTIP ir CETA.

Kviečiame prisijungti prie Europos piliečių iniciatyvos! Tereikia Jūsų parašo! Liko vos viena diena!

Lietuvos masitininkų profesinė sąjunga palaiko Europos piliečių iniciatyvą prieš šias sutartis, todėl jungiasi prie  Stop TTIP aljanso.

 

*TTIP (Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės sutartis)

*CETA (Kanados ir Europos prekybos sutartis)

*TISA (Prekybos paslaugomis sutartis)

*ISDS (Investuotojų ir valstybių ginčų sureguliavimo mechanizmas)