Rugpjūčio 31 d. įvyko pirmasis Lietuvos Respublikos kandidatų į Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narius atrankos vertinimo komisijos posėdis, – informuoja Ūkio ministerija. Jame buvo apžvelgtas pasiūlymus pateikusių organizacijų ir jų siūlomų kandidatų sąrašas. Daugiausiai kandidatų – net 12 pateikė įvairiems pilietinės visuomenės interesams Europos komitete atstovauti siekiančios organizacijos, profesinės sąjungos pasiūlė 8, darbdavių organizacijos – 4 asmenis.

Iš Lietuvos į Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetą vertinimo komisija atrinks 9 kandidatus – po 3 iš atskirų tikslinių grupių.

Respublikinė jungtinė profesinė sąjunga, Lietuvos darbo federacija ir Lietuvos profsąjungų lyga į komitetą pasiūlė Ingą Preidienę (dabartinė EESRK narė); Lietuvos švietimo profesinė sąjunga, Lietuvos švietimo įstaigų profesinė sąjunga ir Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga – Tatjaną Babrauskienę, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija – Ireną Petraitienę, Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ – Algirdą Markevičių, penkios „Solidarumui“ priklausančios profesinės sąjungos – Daivą Kvedaraitę (dabartinė EESRK narė), Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ – Živilę Čeplauskę, Deividą Beržinską ir Živilę Zalagėnaitę.

Darbdavių organizacijų pasiūlymai: Lietuvos pramonininkų konfederacija – Gintaras Morkis,

Lietuvos prekybos pramonės ir amatų rūmų asociacija – Alfredas Jonuška, Lietuvos darbdavių konfederacija ir Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacija – Linas Lasiauskas, Lietuvos verslo konfederacija (ICC Lietuva) – Aušrinė Armonaitė.

Kitų nevyriausybinių organizacijų pasiūlymai: Lietuvos lazerių asociacija, Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija LINPRA, Asociacija „Žinių ekonomikos forumas“, Lietuvos mokslų akademija, Lietuvos universitetų rektorių konferencija, Lietuvos kolegijų direktorių konferencija, Asociacija „Užupio bendruomenė“ ir VšĮ „Užupio meno inkubatorius“ – Vitas Mačiulis, Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmai ir Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga – Mindaugas Maciulevičius, Lietuvos mokslininkų sąjunga ir  VšĮ „Mokslininkų sąjungos institutas“ – Andrius Puksas, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba – Indrė Vareikytė, Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija – Alvita Armanavičienė ir Vilmantas Marcinkevičius, Lietuvos vartotojų institutas – Zita Čeponytė, Lietuvos vartotojų asociacija – Paulius Mereckas ir Mantas Gerdauskis, VšĮ „Lietuvos laisvosios rinkos institutas“ – Žilvinas Šilėnas, VšĮ „Global Lithuanian Leaders“ – Kotryna Stankutė–Jaščemskienė, Asociacija „Europos judėjimas Lietuvoje“, Augančio verslo asociacija, Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas, Baltijos labdaros fondas, Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga – Vaidotas Petronis.

Atrenkant kandidatus vertinama organizacijos atstovaujama visuomenės dalis, veikla, patirtis, narių skaičius, finansinis stabilumas ir kiti kriterijai. Taip pat vertinamos organizacijų siūlomų atstovų žinios apie Europos Sąjungą, jos institucijas ir komitetą, taip pat gebėjimas bendrauti užsienio kalba.

Kiti komisijos posėdžiai numatyti šių metų rugsėjo 7 ir 14 dienomis.

Lietuvos Respublikos kandidatų į Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narius atrankosvertinimo komisiją ūkio ministro įsakymu sudaro vienuolika asmenų iš Ūkio, Vidaus reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo, Teisingumo, Užsienio reikalų ir Žemės ūkio ministerijų. Pirmininkas – Ūkio ministerijos kancleris Gediminas Miškinis.

Dabartiniai EESRK nariai – čia.

 

lprofsąjungos.lt inf.