Net ir viliojamas didesniu piniginiu atlygiu paklausus specialistas lieka ištikimas esamam darbdaviui – galvų medžiotojai darbo rinkoje šiandien su tokia situacija susiduria vis dažniau, nors dar gana neseniai atlyginimo dydis daugeliui buvo lemiamas kriterijus. Situacijai kintant darbdaviai suskubo rūpintis ir kitomis specialistų skatinimo priemonėmis. Draudimo ekspertai pastebi, kad pastaruoju metu vis daugiau įmonių savo darbuotojų lojalumą ėmė skatinti juos apdrausdami. Europos bendrovės „ERGO Life Insurance“ Lietuvoje 2014 metų duomenimis, gyvybės draudimu įmonės apdraudė 20,6 proc. daugiau darbuotojų nei 2013 m.

„Jei prieš keletą metų savo darbuotojus gyvybės draudimu drausdavo daugiausiai užsienio bendrovės, tai dabar matome, kad daugėja jų pavyzdžiu sekančių lietuviškų įmonių“, – teigia Audronė Kupliauskienė, Europos bendrovės „ERGO Life Insurance“ Lietuvoje Rizikų vertinimo ir produktų vystymo skyriaus vadovė. „Tai lemia auganti konkurencija dėl aukštos kvalifikacijos specialistų, darbdavių siekis užtikrinti darbuotojų lojalumą, socialinės atsakomybės principų laikymasis. Be to, šalies ūkiui atsigavus po ekonominės krizės verslas drąsiau investuoja į savo darbuotojus“.

Draudikų duomenimis, visus savo darbuotojus mūsų šalyje vis dar draudžia tik maždaug dešimtadalis įmonių. Dažniausiai gyvybės draudimo privilegijomis lepinama vadovų grandis ir svarbiausi įmonės specialistai. Skiriasi ir tokiu būdu darbuotojus motyvuojančių įmonių pasiskirstymas Lietuvos miestuose. Pusė jų yra įsikūrusios sostinėje, penktadalis Kaune, 5 proc. Klaipėdoje, likę 25 proc. – kituose miestuose.

„Įdomu tai, kad sprendimą darbuotojus skatinti būtent draudimu dažniau priima ne jaunesni, o priešingai – vyresnio amžiaus vadovai, praleidę įmonėje ne vienerius metus, gerai pažįstantys jos darbuotojus“, – pažymi A. Kupliauskienė.

Personalo atrankos ir paieškos agentūros „Indigroup“ vadovas Karolis Blaževičius sako, kad kvalifikuoti, į aukštas pozicijas pretenduojantys specialistai paprastai jau būna užtikrinti dėl savo pajamų, todėl vertindami darbdavį jie domisi kitais papildomą vertę darbo vietai suteikiančiais faktoriais – nuo šiuolaikiškai įrengto ir patogioje miesto vietoje esančio biuro iki mokymų galimybės ar patrauklios organizacijos vidaus kultūros.

„Jei kalbėsime apie vadovus ir kitus itin paklausius specialistus, tai tokius privalumus kaip įmonės suteikiamą draudimą šiandien jie laiko savaime suprantamais ir tikisi, kad potencialus naujasis darbdavys taip pat tą pasiūlys“, – tikina K. Blaževičius.

„ERGO Life Insurance“ Lietuvoje ekspertai pastebi, kad užsienio ir Lietuvos darbdaviai darbuotojams siūlo skirtingas draudimo paslaugas. Lietuviškose įmonėse populiariausias darbuotojų draudimas nuo nelaimingų atsitikimų, o užsienio bendrovės daugiau dėmesio skiria darbuotojų gyvybės, kritinių ligų ar negalios draudimui, kuomet draudimo išmokų suma susiejama su darbuotojo uždarbiu per tam tikrą laikotarpį. Be šių paslaugų darbdaviai taip pat domisi sveikatos draudimu ir pensijų kaupimo programomis.

Daugiau informacijos teirautis: Lina Jakučionienė, ERGO draudimo grupės Baltijos šalyse korporatyvinės komunikacijos direktorė, tel. (8 5) 268 3076, 8 652 68614, http://www.ergo.lt/