Šiandien „Žinių radijo” laidos „Dienos klausimas” vedėjas Aurimas Perednis kalbino Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkę G. Gruzdienę. Dienos klausimas – „Ar reikia mažinti socialines garantijas darbuotojams?”

Parlamentaras R. Žemaitaitis siūlo, kad uždirbantiems 1,5 karto daugiau nei vidutinis atlyginimas (1045 eurus), būtų nustatytos lankstesnės darbo sutarties sąlygos.

Parlamentaras siūlo įteisinti terminuotas darbo nuolatinio pobūdžio darbams, kai dėl to sutaria darbuotojas ir darbdavys, nustatyti 1 arba 2 mėnesių įspėjimo apie atleidimą terminą (dabar – 2 ir 4 mėnesių), o atleidus iš darbo darbuotojui išmokėti ne daugiau 3 vidutinių darbo užmokesčių kompensaciją (šiuo metu – 6 mėnesių). Taip pat siūloma nustatyti 180 valandų viršvalandžių per metus limitą, o ne 120, kaip šiuo metu.

Tokią tvarką siūloma taikyti tik bendrovėms, kurios atitinka patikimo darbdavio statusą – jose mažiau nei 10 proc. darbuotojų gauna minimalų atlyginimą ir per 5 metus nebuvo nelegalaus darbo atvejų.

A.Butkevičiaus teigimu, kol kas šie siūlymai tik svarstomi, jiems kol kas nepritarta.

„Kokiam variantui bus pritarta, matysime, bet kad Darbo kodekse yra dar iš sovietinių laikų galiojantys kai kurie straipsniai, kurie yra pasenę, kurie neatitinka šio laikotarpio, šių laikų dvasios ir kad Lietuva vertinama pagal Darbo kodekso straipsnius, arba rinkos situaciją, 124 vietoje pagal „Doing Bussines“, tai irgi yra neramu“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Tai gi, ar reikia mažinti socialines garantijas darbuotojams?

Laidos įrašą rasite http://www.ziniuradijas.lt/naujiena/2015/02/10/dienos-klausimas/41853