jaunimas.jpg
2013 m. spalio 3 d.

jaunimas.jpg

Draudimo bendrovės „PZU Lietuva“ atliktoje apklausoje paaiškėjo, kad jauni Lietuvos žmonės kupini planų dirbti, kol tik galės. Išėję į pensiją jie neketina ilsėtis, o puoselėja planus tęsti darbinę veiklą.

Jaunimas dirbs kol leis sveikata

Pagal apklausos duomenis, apie 50 proc. dirbančių Lietuvos gyventojų teigia norintys dirbti ir sulaukę pensijos. Tarp jaunuolių iki 25 metų norinčiųjų dirbti pensijoje yra 47 proc., o tarp žmonių iki 35 metų – net 57 proc. Be to, tarp jaunų žmonių mažiausiai yra tokių, kurie tvirtai pasakė, kad jie nenorės dirbti, sulaukę valstybės pripažinto pensinio amžiaus.

„Lietuvoje jauni žmonės turi kitokį požiūrį į pensiją – jiems tai nėra riba, kuomet pasitraukiama iš darbo rinkos, kaip kad buvo iki šiol. Jauni žmonės yra daugiau keliaujantys ir matę pasaulio, todėl jie turi daug pavyzdžių, kai pagyvenę ar net seni žmonės puikiai toliau dirba. Pensija nereiškia bilieto į senatvę. Tokios jaunų žmonių nuostatos rodo, kad darbo rinka, valstybė, verslas privalo ruoštis didesniam pagyvenusių darbuotojų srautui. Šiandieninis darbą sunkiai gaunantis jaunimas po keliasdešimties metų jo taip paprastai neatsisakys“, – teigia „PZU Lietuva“ generalinis direktorius Marius Jundulas.
M.Jundulas atkreipė dėmesį, kad didžioji ilsėtis neketinančių jaunuolių dalis išreiškė norą dirbti tiek ilgai, kiek tik leis sveikata.

Dirbant galva pavargsta vėliau

Draudimo bendrovės vadovas pastebėjo, kad ilgiau ketina dirbti žmonės su aukštuoju išsilavinimu. Kur kas didesnį ryžtą išlikti darbo rinkoje rodo įmonių vadovai, specialistai, smulkūs verslininkai. Mažiau norinčių dirbti senatvėje yra tarp darbininkų, namų šeimininkių, ūkininkų.

„Tyrimas parodė, kad žmonės, dirbantys fizinį darbą, atėjus pensiniam amžiui, nori ilsėtis. Tai gali lemti išsekusios fizinės jėgos, nuovargis dėl darbo monotonijos. Tuo tarpu intelektinį darbą dirbantys žmonės karjeros pabaigos nesieja su konkrečiu amžiumi ir ketina dirbti tiek, kiek jausis gerai“, – sakė M. Jundulas.
Jo manymu, darbo rinka privalės prisitaikyti prie kintančių žmonių nuostatų ir poreikių – pagyvenusiems žmonėms reikės kitokių darbo sąlygų nei jaunimui. Tiesa, darbdaviams reikės skirti mažiau laiko darbuotojų mokymui bei integracijai, nes pagyvenę žmonės turės daugiau patirties ir profesinės išminties. Dirbančių pagyvenusių žmonių sluoksnis reiškia lengvesnę naštą visai visuomenei – žmonės bus linkę patys užsidirbti, o ne laukti pinigų iš valstybės.

„PZU Lietuva“ užsakymų visuomenės nuomonės tyrimą atliko „Spinter tyrimai“.

„PZU Lietuva informacija”