vdi_logo.jpg
2013 m. spalio 2 d.

vdi_logo.jpg

Dėl to, kad neblaiviems darbuotojams, kurie ir kitiems, ir sau kėlė sužalojimų pavojų, buvo leista dirbti – jų darbdavys nenušalino nuo darbo, kaip to reikalauja Darbo kodeksas, per devynis šių metų mėnesius darbe žuvo 4 (18 proc. visų žuvusiųjų darbe) ir sunkiai sužalota 10 (12 proc. visų sunkių nelaimingų atsitikimų darbe) neblaivių darbuotojų; 10 iš 14 šių žuvusiųjų ir sunkiai sužalotųjų dirbo statybvietėse. 


Beveik visos statybose įvykusios nelaimės atsitiko neblaiviems darbuotojams nukritus iš aukštai (nukrito pro pakabinamose lubose atsivėrusį plyšį iš 4,4 m aukščio, nuo mobilaus pastolių bokštelio iš 4,2 m aukščio, nuo pastato laiptų maždaug iš 2,6 m aukščio, nukrito nuo pastolių iš 1,4 m aukščio, nuo pastato stogo). Tarp iš aukštai nukritusių ir sunkiai ar mirtinai susižalojusių neblaivių darbuotojų – dirbusieji UAB „Laukgusta“ (Varėna), UAB „Strektė“ (Šiauliai), UAB „Conresta“ (Vilnius), UAB „VA Statyba“ (Alytus), Simono Gaudėšiaus gimnazijoje (Šilalė), UAB „Autokausta“ (Kaunas), UAB „Hausas“ (Alytus), AB „Pieno žvaigždės“ filiale Pasvalio sūrinėje (Pasvalys), ūkininko Rolando Sikorskio ūkyje (Radviliškio r.).

Paminėtini atvejai, kai darbdavys neblaivių darbuotojų nenušalino nuo darbo su technika ar įrengimais arba nekontroliavo, kaip vykdomas šis reikalavimas: šaltkalvio-suvirintojo vairuojamas krovininis automobilis įmonės teritorijoje prie statinio sienos prispaudė ir sunkiai sužalojo nuo darbo nušalintą neblaivų vairuotoją-ekspeditorių AB „Šiaulių grūdai“ (Radviliškis); VĮ Varėnos miškų urėdija (Varėna) traktorininkas, arti šlaito lygindamas su buldozeriu žemes, nuslydo nuo šlaito į tvenkinį ir nuskendo; UAB „Mediresta“ (Šakių r.) besisukantys medienos pjovimo staklių diskai sunkiai traumavo medienos apdirbimo staklių operatorių. 

Išskirtinė nelaimė, ypač liudijanti įmonės vidinės kontrolės stoką, kai pagalbinėse patalpose kilus gaisrui žuvo UAB „Ritista“ (Vilniaus r.) du šios įmonės darbuotojai, po darbo čia vartoję alkoholinius gėrimus ir neatsargiai elgęsi su ugnimi. Vieno iš žuvusiųjų gaisro metu kraujyje nustatyta beveik 3 promilės etilo alkoholio, o vidutinis nustatytas neblaivių darbe žuvusiųjų ir sunkiai sužalotųjų girtumo laipsnis – apie 2 promiles etilo alkoholio.

Valstybinė darbo inspekcija atkreipia darbdavių dėmesį, kad vertinant neblaivumą darbe neleistinas joks alkoholio kiekis kraujyje. 

Taip pat primintina, kad Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato atsakomybę darbdaviui dėl neblaivaus arba apsvaigusio nuo narkotinių ar toksinių medžiagų darbuotojo buvimo darbo vietoje ir tokio darbuotojo nenušalinimo nuo darbo, o darbuotojui – dėl darbuotojo vengimo pasitikrinti neblaivumą.

Valstybinės darbo inspekcijos informacija