pinigai4-190x100.jpg
2013 m. spalio 1 d.

pinigai4-190x100.jpg

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad per rudenį žmonės turi apsispręsti, kaip kaups pensijai ateityje.


„Laiko apsispręsti lieka vis mažiau, tad kviečiu visus, dar nepriėmusius sprendimo, ilgam to neatidėlioti, domėtis, konsultuotis ir apsispręsti, kuris variantas iš trijų galimų jiems priimtiniausiais. Norime pabrėžti, kad nėra universalaus ar teisingo sprendimo visiems, tad kiekvienas žmogus turėtų labai atsakingai apsvarstyti visas galimas alternatyvas, atsižvelgiant į savo amžių, pajamas bei kitus faktorius, ir priimti jo situaciją geriausiai atitinkantį sprendimą“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.
 
Gyventojai, kurie dalyvauja pensijų kaupimo sistemoje (pasirašė sutartis iki 2013-ųjų), turi apsispręsti, ar jiems grįžti į „Sodrą“, ar toliau kaupti privačiuose pensijų fonduose ankstesnėmis sąlygomis, ar tęsti kaupimą papildomai primokant savo lėšomis ir gaunant papildomą įmoką iš valstybės biudžeto.
 
Iš visų aktyvių pensijų kaupimo dalyvių, kurių yra beveik 1 mln. 101 tūkst., kol kas 248,8 tūkst. pasirinko kaupimo tęsimą papildomai primokant savo lėšomis ir gaunant papildomą įmoką iš valstybės biudžeto, 8,9 tūkst. nusprendė grįžti į „Sodrą“. Likusieji 842,9 tūkst. gyventojų kol kas sprendimo dėl jiems priimtino kaupimo varianto nepriėmė.
 
Jei iki lapkričio 30 d. šie žmonės nepasirinks jokio varianto, pensijų kaupime jie liks dalyvauti ankstesnėmis sąlygomis, t.y. bus pervedama tik nustatyta „Sodros“ įmoka.
 
Įvertinti konkretaus žmogaus situaciją gali padėti ir speciali skaičiuoklė, kuri nors ir neparodys tikslios pensijos ateityje, tačiau leis įsivertinti tendencijas, kokios pensijos galima tikėtis pasirinkus vieną iš trijų variantų.
 
Šis įrankis, atsižvelgiant į įvestą žmogaus amžių, lytį, gaunamas pajamas, darbo stažą, dalyvavimą privačiame kaupime, preliminariai įvertins, kokią pensiją žmogus gautų ateityje, jei iki pensijos dirbtų tokiomis pat sąlygomis kaip nurodė.
 
Skaičiuoklė sukurta taip, kad parodytų tikėtiną pensijos dydį šiandienos kainomis ir pinigų verte, kad žmogus galėtų palyginti su dabartiniais atlyginimais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija