lpsk.jpg

SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJA SKATINA NELEGALŲ JAUNIMO DARBĄ

2013 m. birželio 17 d.

lpsk.jpg

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos įsitikinimu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlomos užimtumo rėmimo priemonės įteisinimas, skatins šešėlinę ekonomiką, darbo užmokestį vokeliuose, privers jaunus žmones iki 29 metų dirbti nesitikint jokių socialinių garantijų. Toks požiūris į jaunimo nedarbo mažinimą ne tik iškreips darbo santykius, bet ir nesustabdys masiškai emigruojančių jaunuolių.


Projektu sudaromos sąlygos neapibrėžtoms, neaiškaus pobūdžio dvišalėms sutartims. Užimtumo rėmimo įstatymo paskirtis – bedarbių įdarbinimo priemonių ir įdarbinimo skatinimo reglamentavimas, o esant darbo santykiams, mokamas darbo užmokestis, darbuotojas paklūsta darbdavio nustatytai tvarkai, dirba jo naudai. Nauja dvišalė sutartis nebūtų darbo santykių objektas, nors darbuotojas atliktų tas pačias darbdavio pavestas funkcijas. Siūlomas reglamentavimas iškreipia požiūrį į darbo rinką ir diskredituoja darbo biržos siūlomas įdarbinimo priemones.

Kadangi darbuotojas negaus pajamų nei iš darbo biržos, nei iš darbdavio, tikėtina, kad siūlomas reglamentavimas skatins darbdavius mokėti atlyginimus vokeliuose. Darbuotojui juk reikia kasdien ir į darbą nuvykti, ir pavalgyti, o darbdaviui mokėti algą – neprivalu. Todėl teigtina, kad darbuotojui už jo paslaugas darbdaviai atsilygins vokeliu, nesibaimindami valstybės institucijų patikrinimų nei dėl darbo laiko, nei dėl mokesčių slėpimo. Nes tokie įpareigojimai darbdaviui tiesiog nebus taikomi.
 
Pritarus šioms pataisoms, kaip pavyzdį, galima modeliuoti situaciją Palangoje, kai būrys savo gebėjimus „tobulinančių“ jaunuolių, darbuosis lauko kavinėse ar naktiniuose klubuose, o pasibaigus sezonui jų paslaugos nebebus reikalingos, nuolatinis darbas negarantuojamas.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos informacija