svyturio_seminarui.jpg

APIE PROFSĄJUNGAS – VEIKIANČIAS IR TEIKIANČIAS PASLAUGAS

2013 m. birželio 17 d.
svyturio_seminarui.jpg

Birželio 12 d. Naujoji kairė ir DEMOS Kritinės minties institutas surengė Vilniuje susitikimą  su Raimondu Tamašausku – vadovu  Klaipėdoje veikiančios AB „Švyturys“ profsąjungos, nelengvose kovose su tarptautinės korporacijos vadovais iškovojusios palankiausias sąlygas darbuotojams.

Pranešime „Profsąjungos: mitai, prigimtis, realybė“ klaipėdiškis Maistininkų profesinės sąjungos lyderis pateikė savo viziją, kas yra profsąjunga ir kokia jos prigimtis.

Pasak Raimondo, neteisinga, kai profsąjunga prisimenama, kai reikia gintis; jos misija yra gerinti esamas darbo ir gyvenimo sąlygas. Antras svarbus aspektas – kolektyvinis veikimas. Ne lyderis, ar samdyti specialistai yra darbuotojų atstovai, o patys žmonės.
„Kai į klausimą, kas yra profsąjunga, žmonės atsako – mes, tada jau galime būti tikri, kad tikslų pasieksime“, – sakė Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos koordinatorius Klaipėdoje.
Jis išskyrė paslaugas teikiančias ir veikiančias profesines sąjungas. Pirmosios, Raimondo teigimu, ilgainiui tampa biurokratinėmis, veikiančiomis tik tam, kad pateisintų aparato buvimą. Tam puikiai šiuo metu pasitarnaujantys projektai („anksčiau – turtas, dabar – projektai“), kurie atima visą laiką, skirtą veikimui. 
Tuo tarpu veikiančios profsąjungos susitelkia ties glaudesnių santykių su darbuotojais kūrimu ir vietinių problemų sprendimu. Na, o organizuota darbovietė, pasak R. Tamašausko, yra tokia, kurioje profsąjungos nariai sudaro daugumą, o iš jų 30 proc. yra aktyvūs; įmonėje yra kolektyvinė sutartis ir profsąjunginė struktūra.
Pranešėjas prisiminė, kaip alaus darykloje „Švyturys“ pavyko iškovoti, kad už šventines dienas čia mokama trigubai daugiau. Pasirodo, žmonės tiesiog atsisakė dirbti už dvigubą atlyginimą, „jie tiesiog tapo kolektyvine jėga“, – sakė klaipėdietis. Jis pabrėžė, kad profsąjunga tampama, kai pasiryžtama bendram veikimui (piketui su plakatais, atsisakymui dirbti ir pan.), o ne tada, kai organizacija oficialiai įregistruojama.
R. Tamašauskas taip pat paminėjo, kad profsąjungoms rankas supančiojo Profesinių sąjungų įstatymas, jos yra įstatytos į rėmus ir apribota jų veikla.
Diskusijos disputantas politologas Tomas Tomilinas sutiko su pranešėju, kad daug lengviau yra parašyti projektą ir gauti pinigų iš Briuselio negu sukurti profsąjungą. Jis taip pat apgailestavo, kad dauguma profsąjungų lyderių – „perliukų“ nueina į politiką, tačiau vis dėlto viską žino ir viską daro ne jie, o žmonės. „Lyderis yra tas, kuris sutiko būti profsąjungos nariu“, – konstatavo Tomas.
Vėliau vystėsi ilga diskusija, kurioje dalyvavo Romas Turonis (Lietuvos švietimo profesinės sąjunga), Vladimiras Banelis (Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas), Irina Judina (Samdomų darbuotojų profesinė sąjunga), Naujosios kairės lyderis Andrius Bielskis, Seimo narys Algirdas Sysas ir kiti.