2013 m. gegužės 8 d.
Diskriminaciniai maisto mokesčiai, įvesti kai kurių ES valstybių narių, gali sumažinti vartojimą tam tikrų maisto produktų, siekiant gyventi sveikiau, tuo kelia pavojų ES maisto ir gėrimų pramonės konkurencingumui. Su tuo sutinka ES Socialinės apsaugos partneriai maisto ir gėrimų pramonėje.

Maisto pramonės darbuotojai ir gamintojai, atstovaujami Europos federacijos maisto, žemės ūkio ir turizmo profesinių sąjungų (EFFAT) ir FoodDrinkEurope prieštarauja diskriminaciniams mokesčiams už maisto produktus, skatinančius nutukimą. Jie yra už priemones, skatinančias atsakingus mitybos įpročius ir teigiamus elgsenos pokyčius tarp Europos vartotojų, nes mityba yra ne tik maistas, bet ir gyvenimo būdas, ir socialinės sąlygos.

“Turime užtikrinti, kad visi europiečiai, įskaitant ir mažas pajamas gaunantys asmenys, galėtų vartoti įvairius, šviežius ir sveikus maisto produktus prieinamomis kainomis  ir naudotis žiniomis apie mitybą bei sveiką gyvenimo būdą.” sakė Haraldas Wiedenhoferis, EFFAT generalinis sekretorius.

FoodDrinkEurope generalinė direktorė Mella Frewen sakė:  „Ši bendra deklaracija yra svarbus žingsnis ES socialinių partnerių maisto ir gėrimų pramonėje. Tai rodo jų vienodą poziciją,  kad diskriminaciniai mokesčiai maisto produktams nėra geras sprendimas, siekiant padėti kovoti su nutukimu.”

ES socialiniai  maisto ir gėrimų pramonės partneriai siūlo atkreipti dėmesį  į  jau padarytą pažangą maisto ir gėrimų tiekimo grandinėje, kuriant saugią, sveiką ir aukštos kokybės produkciją,  kuri  jau tiekiama vartotojams mažesnių dydžių porcijomis.
 
Tokie mokesčiai gali paskatinti nesąžiningą konkurenciją ir pasienio prekybą.
 
EFFAT informacija