2012 m. liepos 11 d.
Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos vadovo teigimu, išsivysčiusiose šalyse nedarbas išliks aukštas dar bent iki kitų metų pabaigos. Tai silpniausias ekonomikos atsigavimas per pastaruosius 4 dešimtmečius.

Nedarbo lygis 34 pažangiose pasaulio šalyse, kurios priklauso Tarptautinei ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai, iki kitų metų pabaigos išliks labai aukštas – apie 8 procentus. Tai reiškia, kad darbo dar daugiau nei metus neturės 48 mln. žmonių. Blogiausia dabar – euro zonoje.

„Euro zonoje nedarbas – apie 11 proc. Tai aukščiausias kada nors buvęs lygis, o blogiausia, kad jaunimo nedarbas dvigubas. Yra šalių, kur jaunimo nedarbo lygis siekia 30, 40 ar net 50 proc.“, – kalbėjo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos gen. sekretorius Angelas Gurria.

Iššūkis politikams esą neturintis precedento. Organizacijos pranešime teigiama, kad beveik per trejus ekonomikos atsigavimo po pasaulio finansų krizės metus, šių metų gegužę nedarbo lygis buvo vos žemesnis už pokario laikų rekordą – 8,5 proc. Taip buvo 2009-ųjų spalį.

Tuo metu jaunimo nedarbas išaugo net 7 proc., o mažai patirties turinčių žmonių – 5 proc. Itin populiarus tapo laikinas įdarbinimas, tarsi įrodymas, kad ekonomikos ateitis neaiški.

„Jungtinėse Valstijose ir Europoje nedarbas kitoks – ilgalaikis. Žmonės nedirba 6 mėnesius, daugeliu atvejų – daugiau nei metus. Su tuo dar neteko susidurti. Yra rizikos, kad bedarbiai visam laikui iškris iš darbo rinkos“, – teigė A. Gurria.

Nors biudžetai karpomi ir reikia taupyti, organizacija ragina skirti lėšų ir pastangų kuriant darbo vietas, didinant konkurenciją, daugiau dėmesio skirti smulkiajam verslui.

O ekonomistams užkliūva daugelyje Europos šalių, ypač Graikijoje, Italijoje, vis dar naudojama praktika į kai kurias darbo vietas žmones samdyti tik iš tam tikros sąjungos. Dažniausiai tai taikoma vaistinėse, teisinėse, taksi įmonėse.

Kitos kylančios pasaulio ekonomikos finansų krizę, pasak organizacijos, atlaikė gerai, tačiau ir ten stebimas augimo lėtėjimas, ypač Brazilijoje, Kinijoje ir Indijoje.

Viktorija Mickutė

LTV „Šiandien”