Image
2012 m. birželio 13 d.
Birželio 13 d. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) Europos departamento misijos Lietuvoje vadovė Julija Kozak (Julie Kozack) susitiko su Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovais, norėdama išgirsti profesinių sąjungų požiūrį į dabartinę Lietuvos ekonominę situaciją – ypatingai į užimtumą, naujų darbo vietų kūrimą, matomas problemas bei siūlytinus jų sprendimo būdus. Susitikime dalyvavo ir Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos finansininkė bei koordinatorė.

Image
Lietuvos situaciją pristatė LPSK pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius. Anot jo, ekonominė situacija Lietuvoje stabilizuojasi, tačiau norima viską daryti darbuotojų ir paprastų žmonių sąskaita, pvz. Vyriausybė tarsi buldozeriu stumia darbuotojams labai nepalankius Darbo kodekso pakeitimus.

TVF atstovė pritarė, kad Lietuvoje darbuotojai moka pernelyg didelius mokesčius, tuo tarpu kapitalas apmokestinamas per mažai. Taigi TVF norėtų matyti apmokestintą turtą, automobilius, prabangos prekes, kad būtų imta galvoti apie progresinius mokesčius.

LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė atkreipė dėmesį į nedarbo (ypač jaunimo tarpe) problemą. Prarandama ištisa karta, nerandanti darbo Lietuvoje ir bėganti į užsienį. Šioje srityje atsakomybę turėtų prisiimti ir švietimo reformų planuotojai – toliau ruošiami specialistai, kurių ir taip yra perteklius, o ne tai, ko reikia darbo rinkai ir darbdaviams.

Susitikimą liūdna gaida užbaigė LPSK projektų vadovė Danutė Šlionskienė, konstatavusi, kad jauni žmonės mato, jog teisininkai, bankininkai, vadovai, lyginant su paprastais darbininkais, uždirba labai daug. Todėl inžinerinės, darbininkiškos specialybės ir nėra populiarios. Visi mokosi teisininkais, vadybininkais, o paskui važiuoja į užsienį plauti indų.

Tarptautinio valiutos fondo Europos departamento misija Lietuvoje tęsis iki birželio 15 d. J. Kozak jau buvo susitikusi su Lietuvos pramonininkų konfederacijos bei Investuotojų forumo atstovais. Pasibaigus misijai TVF internetiniame puslapyje turėtų pasirodyti informacija apie įvykusį vizitą.

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos informacija