2012 m. gegužės 30 d.
Gegužės 29 d. Trišalėje taryboje įvyko antrasis, paskutinis, derybų raundas dėl Vyriausybės parengto Darbo kodekso pataisų projekto.

Pasak Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) atstovės Gražinos Gruzdienės, posėdis buvęs audringas ir chaotiškas. Nors drastiškiausius pasiūlymus Vyriausybės atstovai ir atsiėmė (dėl pensinio amžiaus ilginimo, dėl darbo laiko ilginimo, trumpesnių atostogų, atleidimo iš darbo sulaukus pensinio amžiaus), tačiau dėl kitų punktų nuolaidų beveik nedarė nė viena pusė.

G. Gruzdienė mano, kad profesinių sąjungų atstovai kartais galėjo ir nusileisti. „Kai kuriais atvejais galėjome susitarti dėl „lengvesnių“ formulavimų, o dabar – visiškai atmetėm“, – apgailestavo LPSK atstovė.  Galbūt dėl to, kad paaštrėjo derybų tonas, darbdavių atstovai pareiškė, jog pritarsią Vyriausybės siūlymams, o jos atstovai teigė, kad Ministrų kabinetui svarstyti bus teikiamas visas DK pataisų projektas. „Tada jau mes užpykome… – žodžiu, kaip smėlio dėžėje…“, – komentavo vakarykštį posėdį PN pašnekovė.

Anot G.Gruzdienės, baigiantis deryboms  pasirinktos „apkasų pozicijos“. O profsąjungininkė mano, kad vis dėlto buvę įmanoma  susitarti bent jau dėl kai kurių punktų, gal net ir darbuotojams naudingų.  Tačiau ir dabar ji nesutinka, kad derėtasi veltui, – bent jau „jie (Vyriausybės atstovai – red.) pamatė, koks stiprus  yra pasipriešinimas“.

LPSK atstovė pasigedusi kitų profesinių sąjungų dalyvavimo šioje diskusijoje, – nesvarbu, kad jų atstovų nėra Trišalėje taryboje. „Kur dingo V. Bakas (Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas – red.) ar K. Juknis („Sandraugos“ vadovas – red.) per visą šitą košę? Nei nuomonės, nei laiško, nei intelektualinės pagalbos. Čia juk visų darbuotojų reikalas, ne Gruzdienės ir ne Černiausko (LPSK pirmininkas)“.

Bandžiau inicijuoti diskusiją (tinklalapyje lprofsajungos.lt – red.), bet kas iš to išėjo? Pasigedau komandinio darbo, – su kartėliu kalbėjo G. Gruzdienė. – Kada ką nors laimime, tada – mes visi kartu. O kai nelaimime, tada bus kalbama: jie išdavė visus darbuotojus“.

G.Gruzdienės nuomone, profesinės sąjungos derybas  „perkels į gatves“, jei bus bandoma visą Darbo kodekso liberalizavimo paketą „prastumti Seime“.

 

(R.Motiejūnaitė-Pekkinen)

www.lprofsajungos.lt