2012 m. vasario 29 d.
Lengvatos darbo rinkos naujokams nepasiteisino – per maždaug pusantrų metų dėl lengvatinio mokesčio tarifo biudžetas prarado apie 50 mln. litų, o darbo rinkoje toje pačioje įmonėje liko maždaug kas dešimtas lengvata pasinaudojęs naujokas, DELFI teigė „Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Pagal dabar galiojančią mokestinę lengvatą darbo rinkos naujokams taikomos nuolaidos – pirmus darbo metus vietoje 40 proc. mokesčių už juos mokama tik 14 proc. Anot M. Sinkevičiaus, nepaisant to, dauguma jų neuždirba net minimalaus atlyginimo (MMA), kas yra 800 litų prieš mokesčius. „Sodros“ vadovas daro prielaidą, kad tokia didelė dalis darbuotojų negali dirbti ne visą darbo dieną – kas yra vienintelis legalus būdas mokėti mažiau nei MMA – o dalį užmokesčio gauna nelegaliai.

„Mes matome, kad tų naujų rinkos dalyvių atlyginimas yra 773 litai prieš mokesčius. Tai reiškia, kad didelė dalis jų dirba ne visą darbo dieną, net ir smarkiai sumažinus mokesčius paskatų būti ne šešėlyje yra mažai. Reiškia, tos lengvatos, nors „Sodrai“ kainavo 50 mln. litų, nesuformuoja lūkesčių būti ne šešėlyje. Mūsų manymu, tai didelė kultūrinė problema“, – sakė M. Sinkevičius.

Jo skaičiavimais, nuo 2010 m. rugpjūčio iki 2012 vasario 9 dienos lengvata pasinaudojo beveik 68 tūkstančiai darbuotojų, iš jų ilgiau nei metams liko dirbti 6566 darbuotojai.

„Matome, kad visos mokesčių lengvatos iki galo nepasiekė savo tikslo. (…) Lengvata gali būti taikoma, bet ne iš biudžeto, galbūt iš ES fondų finansuojamos“, – svarstė M. Sinkevičius.

18 proc. draustųjų dirba ne visą darbo dieną

Iš kiek daugiau nei milijono visų draustųjų socialiniu draudimu apie 18 proc. arba 177 tūkstančiai dirba ne visą darbo dieną.

„Tai protu nesuvokiami skaičiai. Gali būti, kad penki procentai dirba ne visą darbo dieną, bet ne tiek“, – antradienį Lietuvos pramonininkų konfederacijos posėdyje sakė M. Sinkevičius.

„Patikrinimus turėtų atlikti gal Valstybinė mokesčių inspekcija, bet, mūsų manymu, nerealu, kad toks didelis skaičius dirba ne visą darbo dieną“, – sakė M. Sinkevičius. Jo manymu, dalis atlyginimo darbuotojams mokama nelegaliai vokeliuose.

Statistikos departamento ir „Sodros“ pernai spalio duomenimis, ketvirtadalis darbuotojų pagrindinėje darbovietėje uždirbo iki 880 litų, kiti 25 proc. uždirbo nuo 880-1500 litų, apie 25 proc. mėnesinis darbo užmokestis svyravo nuo 1500 iki 2500, likęs ketvirtadalis uždirbo daugiau kaip 2501 litą. Daugiau nei 15 tūkst. litų per mėnesį uždirbo 1875 darbuotojai, kas yra 276 darbuotojais daugiau nei 2010 m.

Justina Juršytė

DELFI