2012 m. sausio 19 d.
2011 m. birželį  turėjusio įvykti, bet teismų uždrausto UAB „Švyturys-Utenos alus“ gamybos padalinio  streiko istorija dar nesibaigė. Vasario 6 d., 9 val., byla dėl neterminuoto streiko pripažinimo neteisėtu bus nagrinėjama Aukščiausiajame Teisme. Šio teismo nutartis suformuos precedentą dėl streikų rengimo praktikos šalyje.

Kasacinį skundą pateikė  AB „Švyturys“ profesinės sąjungos organizacija.

Pasak pirmininko Raimondo Tamošausko, bendrovės vadovybė žadėdama  keliais procentais pakelti darbo užmokestį ragino nesikreipti į Aukščiausiąjį, tačiau profsąjunga į tokį sandėrį nėjo.

Tebevykstant teismų maratonui, gamykloje teko pradėti derybas dėl kolektyvinės sutarties, – jau įvyko keturi jų raundai.

Derybos, anot R.Tamošausko, yra gana įtemptos. Nepavyksta sutarti dėl atlyginimų sutarties punkto,  -darbdavys siekia apriboti ir kitas socialines garantijas, ypač susijusias su įvairiomis išmokomis. Dėl streiką paskelbusių neteisėtu teismo sptrendimų darbdavių pusė, anot pirmininko, derybose jaučiasi gana tvirtai. Nevengiama daryti spaudimo ir aktyviems profsąjungininkams tiek Klaipėdos, tiek Utenos alaus daryklose.
 
Primename, kad 2011 m. birželį po darbuotojų balsavimo turėjęs įvykti streikas net neprasidėjęs bendrovės prašymu buvo uždraustas teismo. Vėliau Klaipėdos miesto apylinkės teismas atmetė UAB „Švyturys-Utenos alus” ieškinį dėl įmonės profesinių sąjungų (AB “Švyturys“ profesinė sąjunga ir Utenos alus darbininkų sąjunga) birželio 23 d. paskelbto streiko pripažinimo neteisėtu ir konstatavo, kad darbdavys nevykdė kolektyvinės sutarties ir kad „profesinė sąjunga, gindama savo narių teises, turėjo teisę ir pareigą ginti darbuotojų interesus įstatymo nustatyta tvarka“.

Tačiau antrosios  instancijos teismas vėl pripažino profsąjungų paskelbtą streiką neteisėtu.

Dėl teisės streikuoti suvaržymo kreiptasi ir į Tarptautinę darbo organizaciją.

O tarptautinė profesinių sąjungų organizacija IUF, kuriai priklauso Lietuvos maistininkų profesinė sąjunga, vykdo palaikymo akciją, prie kurios prisidėję žmonės iš viso pasaulio siunčia laiškus Lietuvos Prezidentei, Premjerui, alaus daryklos vadovybei bei ją valdančio koncerno „Calrsberg“ vadovui. Reikalaujama, kad įmonė liautųsi persekioti profesinės sąjungos narius, o valdžios institucijos Lietuvoje užtikrintų tarptautines normas ir teisės streikuoti įgyvendinimą.

Kaip praneša tinklalapis maistininkai.lt,  surinkta apie 5 tūkstančius parašų.

 

(RMP, JS)

www.lprofsajungos.lt