2011 m. gruodžio 7 d.
Gruodžio 6 d. vyko LR Ministro Pirmininko A. Kubiliaus susitikimas su LR Trišalės tarybos nariais dėl 2012 m. trišalio susitarimo bei Profesinių sąjungų  Vyriausybei pateiktais klausimai.

Susitikime dalyvavo ministras pirmininkas A. Kubilius, Vyriausybės kancleris D. Matulionis. Ministrai: I. Šimonytė, D. Jankauskas, R. Žylius ir kiti atsakingi valstybės institucijų pareigūnai. Trišalei tarybai atstovavo profesinių sąjungų ir darbdavių organizacijų atstovai.

 

Premjeras A. Kubilius pateikė informaciją dėl aplinkybių, sudarant valstybės biudžetą ir galimybes gauti milijardą litų pajamų biudžeto deficitą mažinti (PVM mokesčių didinimas – jo jau atsisakyta), pensijų atstatymas tik 50 procentų į ikikrizinį lygį, o taip pat 4 procentais sumažinti ministerijų išlaidas.

Lemiamą žodį dėl 2012 metų biudžeto tars LR Seimas ir LR Prezidentė.

 

Premjeras paminėjo, kad Vyriausybė 2011 m. lapkričio 11 d., gavo  devynių profesinių sąjungų reikalavimus ir paragino LR Vyriausybės kanclerį D. Matulionį kuo greičiau pateikti motyvuotus atsakymus. Ministrai: I. Šimonytė, D. Jankauskas ir R. Žylius motyvavo Vyriausybės siūlomo biudžeto nuostatas, kurios per savaitę keitėsi kasdien.

 

LPSK pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius pateikė tokius klausimus: koks „Snoro” banko poveikis biudžetui ir ekonomikai, ar Lietuva dalyvauja eurozonos gelbėjimo fondo sudaryme, ar bus padidinta minimali mėnesio alga (MMA).

Į pirmus du klausimus I. Šimonytė atsakė neigiamai, o dėl MMA premjeras išreiškė nuomonę, kad į tai reikia žiūrėti plačiau, įvertinant manipuliacijas, nustatant darbo užmokestį įmonėse. Jo nuomone, atsakymas dėl MMA didinimo galimas po konsultacijų iki vasario mėnesio.

Profesinės sąjungos sutinka diskutuoti, tačiau siūlo, kad LR trišalė taryba nedelsiant (narių balsavimu), priimtų pasiūlymą dėl MMA didinimo ir pateiktų LR Vyriausybei.

 

Profesinės sąjungos domėjosi, ar išlaidų mažinimas ministerijoms nebus daromas mažinant darbuotojų atlyginimus. Premjeras paneigė tokį variantą.

 

Profesinės sąjungos pakvietė premjerą ir ministrus dalyvauti protesto mitinge 2011 m. gruodžio 10 d.. Atsakymo neišgirdome, išskyrus tai, kad profesinės sąjungos turi teisę mitinguoti.

 

Darbdaviai siūlė sugriežtinti nelegalaus darbo ir darbo apmokėjimą, tobulinant viešųjų pirkimų įstatymą bei siūlė paruošti ir pasirašyti deklaratyvų socialinių partnerių susitarimą, pridedant konkrečių priemonių planus.

Profesinių sąjungų atstovai pareiškė, kad jokių deklaratyvių dokumentų nepasirašys. Pradžioje reikia susitarti dėl socialinių partnerių siūlymų ir tik sutarus, galima pasirašyti trišalį susitarimą. LR Vyriausybei pasiūlyta rengti konsultacijas.

 

P.S. Vakare paaiškėjo, kad Prezidentė ir LR Seimo pirmininkė nepritaria LR Vyriausybės nuostatoms, dėl biudžeto ir taupymo skurdžiai gyvenančių žmonių sąskaita.

 

 

paruošė

Algirdas Kvedaravičius

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas


www.lpsk.lt