2011 m. gegužės 4 d.
Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos (NAPK) pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė gegužės 4 d. Seime vykusioje spaudos konferencijoje įspėjo apie elektroninių cigarečių žalą vaikams ir suaugusiems ir priminė, jog šio produkto pardavimas nėra reglamentuotas.

Seimo narė V. V. Margevičienė pastebėjo, kad ik šiol nėra atlikta mokslinių tyrimų, kuriais remiantis būtų galima tvirtinti, jog elektronines cigaretes vartoti saugu.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Nacionalinės alkoholio ir tabako kontrolės koalicijos prezidentas doc. Aurelijus Veryga teigė, jog įvedinėti į rinką naują produktą, neturint įrodymų, kad jis saugus, neturėtų būti leidžiama jokiomis aplinkybėmis: „Elektroninės cigaretės, kurias interneto pagalba gali įsigyti vaikai, tai įžanga į realų rūkymo pasaulį. Ši tabako forma yra nauja ir pavojinga tiek jaunai kartai, tiek vyresnio amžiaus žmonėms“.

Kai kurios šalys yra uždraudusios šių cigarečių platinimą. Tarp tokių ir didžiausios elektroninių cigarečių gamintojos Kinija ir Honkongas. Kinijoje netgi numatyta baudžiamoji atsakomybė už jų platinimą.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Zenius Martinkus aiškino, kad platintojų skelbiama informacija atsieit elektroninės cigaretės padeda mesti rūkyti yra neteisinga. „Tai kritikuotinas teiginys, nes bet koks cigarečių vartojimas yra skatinantis pavyzdys. Mesti rūkyti ši priemonė nepadeda“, – sakė Z. Martinkus.

Departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian pastebėjo, kad elektroninės cigaretės pradėtos platinti būtent tuomet, kai pradėtas rūkymo ribojimas ir draudimas viešojo maitinimo įstaigose. Nors elektroninės cigaretės ir neskleidžia dūmų kvapo, tačiau į žmogaus organizmą nikotino dozė patenka. 

Tėvų vardu kalbėjęs visuomeninės organizacijos „Tėvai prieš narkotikus“ pirmininkas Sigitas Kamarauskas pritarė spaudos dalyvių nuomonei, kad elektroninės cigaretės skatina rūkyti, bet neatsisakyti žalingo įpročio, ir įtraukia į šį pragaištingą užsiėmimą vaikus. „Esame už tokio produkto draudimą, nes naudos jaunam žmogui jis neduoda, tik žalą“, – pabrėžė S. Kamarauskas.

Pasak spaudos konferencijos iniciatorės V. V. Margevičienės, tokia situacija, kai bet kas internete laisvai gali įsigyti rinkoje nereglamentuotą produktą, t.y. elektronines cigaretes, yra netoleruotina. „Seime rengiamas įstatymo projektas turėtų užkirsti kelią šio produkto platintojams, ieškantiems įstatyminių landų, ir numatyti platinimo uždraudimą. Nacionalinės sveikatos taryba taip pat siūlo drausti prekybą elektroninėmis cigaretėmis, nurodydama neabejotinai svarias priežastis, kurių pagrindinė – prekės atitikties dokumentuose nurodoma daug pavojingų sudedamųjų dalių, didinančių riziką pakenkti visuomenės sveikatai“, – teigė V. V. Margevičienė.

Ekspertai siūlo susilaikyti nuo šių cigarečių įsigijimo. Tuo labiau, kad ir Pasaulio sveikatos organizacijos tabako kontrolės pagrindų konvencijos, kurią yra ratifikavusi ir Lietuva, tikslas nėra sukurti naujus produktus, kuriuos būtų galima rūkyti visur, o atvirkščiai, šalys yra sutarusios visomis įmanomomis priemonėmis mažinti rūkymo plitimą.

www.lrs.lt