2011 m. gegužės 4 d.
Dėl pieno kokybės susirūpinusi Maisto ir veterinarijos tarnyba griežtina pieno supirkimo tvarką bei kokybės kontrolę.

Nuo šiol nebeleidžiama pieną iš ūkininkų į supirkimo punktus pristatyti tarpininkams. Tuo metu pieno gamintojai teigia, kad nelikus tarpininkų, dalis smulkesnių ūkininkų nepajėgs patys atvežti į punktus pieno, ir perdirbėjai gaus mažiau žaliavos, praneša LTV „Panorama“.

Dėl rastų antibiotikų prieš pora metų perdirbėjai negalėjo eksportuoti kai kurių produktų į Rusiją. Spaudžiant perdirbėjams, pernai sugriežtintos pieno supirkimo taisyklės, tačiau kol kas esminių pokyčių gerinant žaliavos kokybę esą nėra. Maisto ir veterinarijos tarnyba šiemet papildomai patikrino beveik 100 ūkių ir perdirbimo įmones.

„Šiek tiek – 1–2 proc. – pagerėjo rezultatai dėl somatinių ląstelių, galbūt padaugėjo atvejų, kai piene nustatoma pašalinio vandens, mažėja atvejų, kai nustatomi inhibitoriai. Tačiau mūsų dar tokie rodikliai netenkina“, – teigia Maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė.

Nuo šiol tarnyba nebeleidžia pieną iš ūkininkų į supirkimo punktus pristatyti tarpininkams. Mat jie už kokybę neatsakingi, buvo nustatyta net pieno falsifikavimo atvejų.

„Nemažai tarpininkų į šį darbą žiūri kaip į pieno pervežimą ir pieną veža kaip papuola, kaip ne pieną. Tada prasideda problemos, nebėra aišku, kas atsako už kokybę, kas atsako už nesaugų produktą. Tokių tarpininkų veiklos suvaržymui mes tikrai pritariam“, – sakė „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.

Tačiau Pieno gamintojų asociacijos vadovas teigia, kad nelikus tarpininkų, dalis smulkesnių ūkininkų nepajėgs patys atvežti į punktus pieno. Todėl esą perdirbėjai gaus dar mažiau žaliavos. 

„Dabar kitas ūkininkas pats negalės atnešti pieno, dings ta, tikras kiekis. Dabar fermos stambėja, o turinčių 1–2 karves mažėja“, – sakė Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis.

Anot pieno gamintojų, modernizavus fermas, pastaruoju metu pieno kokybė pagerėjo ir prilygsta Europos Sąjungos standartams.Tačiau pripažįsta, kad atskirais atvejais iš fermų gali patekti ir prastesnio pieno.

Maisto ir veterinarijos tarnyba, šiuos metus paskelbusi pieno kokybės metais, ketina ir toliau tikrinti ne tik ūkius, perdirbėjus, bet ir pieno kooperatyvus, pieną superkančias bendroves.

Salomėja Pranaitienė

LTV „Panorama”