2011 m. balandžio 7 d.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad tėvystės (motinystės) atostogų turi teisę eiti ne vien vaiko tėvai, bet ir globėjai ar kiti iš tikrųjų vaiką auginantys žmonės. Skirtumas tas, kad globėjai turi teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą, o kiti, pavyzdžiui, seneliai ar kiti giminaičiai, jos negauna.

SADM atkreipia dėmesį, kad dar ne visi žino, jog Darbo kodekse yra nustatyta galimybė šeimai pasirinkti, kas eis vaiko priežiūros atostogų – močiutė, senelis ar kiti artimieji, kuri iš tikrųjų augina mažylį. Atostogos vaikui prižiūrėti taip pat gali būti suteiktos darbuotojui, kuris yra paskirtas vaiko globėju, kol vaikui sueis treji metai. Tokias atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis.

Svarbu atminti ir tai, kad per šį atostogų laikotarpį žmogui turi būti paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama, tačiau tėvystės (motinystės) pašalpa nemokama. Minėta galimybė skirta nenumatytiems atvejams, kai tėvai negali ar nepajėgia tinkamai pasirūpinti mažu vaiku. Tačiau prioritetas turėtų būti teikiamas būtent tėvams ar oficialiai paskirtiems globėjams. Vaiko priežiūros atostogų metu šiuos žmones valstybė draudžia pensijų ir nedarbo draudimu.

„Sodros“ duomenimis, tokių atostogų poreikis nėra didelis. Per 2010 metus gauti 176 pranešimai apie atvejus, kai vaiką auginantis žmogus, kuris nėra mama ar tėtis, išeina motinystės (tėvystės) atostogų. Paprastai žmonės renkasi trumpus laikotarpius arba einama šių atostogų dalimis.

Teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą vienas iš tėvų (įtėvių) ar globėjas turi tomis pačiomis sąlygomis. Svarbiausia jis turi būti apdraustas, turėti atitinkamą ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą (išskyrus, jei jo neįgijo iki 26 metų dėl to, kad mokėsi) ir įstatymų nustatyta tvarka išleistas vaiko priežiūros atostogų. Nuo šių metų liepos 1 d., keičiantis motinystės (tėvystės) pašalpos mokėjimo tvarkai, šie reikalavimai nesikeis.

www.socmin.lt