Šiandien, spalio 16-ąją, minėdami Pasaulinę maisto dieną, susiduriame su liūdna ir paradoksalia realybe: nepaisant rekordinės maisto gamybos, milijonai žmonių vis dar kenčia nuo alkio, o tuo pačiu nutukimo lygis didėja. Daugelis taip pat negali sau leisti sveikos mitybos. Problema slypi ne tik maisto kiekyje, bet ir jo gamybos, paskirstymo bei vertinimo procese.

Nematomos pigių produktų išlaidos

Už pigių maisto produktų slepiasi žiauri išnaudojimo tikrovė. Pigūs produktai paremti menkai apmokamu darbu, nesaugia darbo aplinka ir aplinkos niokojimu. Visoje Europoje migrantai dirba sunkiomis sąlygomis už mažą atlyginimą, patirdami rimtus fizinius ir psichinius pavojus sveikatai.

Žemės ūkio ir maisto pramonėje dažni darbo sąlygų pažeidimai, reguliavimo trūkumas ir nepakankamas darbo sąlygų inspektavimas. Darbuotojai tampa vis labiau pažeidžiami išnaudojimui, nes tiesioginę įdarbinimo formą keičia nesaugi subrangos praktika, kuri vengia atsakomybės.

Maisto sektorių vis labiau užvaldo finansiniai investuotojai, ieškantys greito pelno. Dėl to mažinamos išlaidos, nyksta darbo vietos, silpnėja darbuotojų apsauga, o pajamų nelygybė visoje tiekimo grandinėje gilėja. Korporacijos pelnosi, o darbuotojai ir smulkieji gamintojai sunkiai pragyvena – tai didina socialinę nelygybę.

Raginimas sisteminiams pokyčiams

Europos maisto, žemės ūkio ir turizmo profesinių sąjungų federacija (EFFAT) ragina imtis neatidėliotinų reformų, sprendžiant šias problemas:

  • Subrangos ribojimas.
  • Darbo tarpininkų reguliavimas, užtikrinant sąžiningas darbo sąlygas visoje subrangos grandinėje.
  • Daugiau veiksmingų ir dažnesnių darbo inspekcijų, siekiant apsaugoti darbuotojus.
  • Kokybiškos darbo vietos žemės ūkio ir maisto pramonėje su sąžiningais atlyginimais, sveikatos ir apsauga bei tinkamu darbo laiko režimu.
  • Teisinga pereinamoji politika žemės ūkio ir maisto pramonės darbuotojams pereinant prie žalesnės ekonomikos, užtikrinant, kad niekas neliktų nuošalyje.
  • Teisingumas maisto tiekimo grandinėje su sąžiningu pelno paskirstymu ir maisto gamyba, orientuota į žmonių maitinimą, o ne vien į pelną.

Pasaulinės maisto dienos proga EFFAT pasisako už teisingą ir ekologišką maisto sistemą – tokią, kuri vertina tiek darbuotojus, tiek aplinką, užtikrindama sąžiningą ir tvarią veiklą visoje tiekimo grandinėje.

Sąžiningas ir tvari maisto sistema turi tapti prioritetu prieš korporacinį godumą!

Šaltinis: effat.org