Gegužės 18 d., Vilniuje, įvyko, ko gero, analogų iki šiol neturėjęs renginys – konferencija apie Trišalės Tarybos veiklos iššūkius – „Efektyvi Trišalė Taryba – socialinio dialogo katalizatorius”.

Joje savo įžvalgomis dalinosi darbuotojų, darbdavių, vyriausybės, Valstybinės darbo inspekcijos atstovai, teisės ekspertai.

Diskusijose dalyvavo ir Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos (LMP) pirmininkas Raimondas Tamošauskas bei ilgametė LMP pirmininkė ir Trišalės Tarybos narė, Gražina Gruzdienė.

Tarp konferencijos dalyvių buvo ir LMP atstovai.

LMP pirmininkas diskusijoje pažymėjo, kad Trišalės Tarybos mechanizmas yra geras, reikalingas, ir jis iš tiesų veikia. Tačiau didelė problema yra ta, kad vis dar sunku, net ir naudojantis šiuo mechanizmu, sudaryti šakos kolektyvines sutartis privačiame sektoriuje. O šios problemos priežastis – partnerių iš darbdavių pusės trūkumas. Be to, pasigendama ir valstybinės politikos, kuri realiai, o ne deklaratyviai, skatintų socialinį dialogą.

Gražina Gruzdienė pažymėjo, kad socialinis dialogas – tai instrumentas, kuriuo reikia tikėti, antraip jis neveikia.

„Koją pakiša” ir vis dar vyraujantis požiūris, kad kolektyvinių sutarčių nuostatos priimamos labiau kaip darbdavio malonė, o ne susitarimas tarp partnerių.

Anot G. Gruzdienės, tam, kad derybos būtų vaisingos, turi būti abiejų pusių sąžiningumas ir skaidrumas.

Konferencijos foto galerija:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=pramprof&set=a.730283625764636