Seimas atmetė Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos veto spalio 19 d. parlamentarų priimtoms Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisoms. Šiais pakeitimais buvo nustatyta, kad darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, nebebus finansuojami valstybės biudžeto lėšomis. Nauji reikalavimai įsigalios gruodžio 1 d.

Pristatydama šalies vadovo poziciją Respublikos Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė pažymėjo, kad įstatymu įtvirtintos darbuotųjų privalomo sveikatos tikrinimo dėl užkrečiamosios ligos, finansavimo naštos perkėlimas darbuotojui arba darbdavio sprendimu darbdaviui, nėra tinkama priemonė esamos epidemiologinės situacijos Lietuvoje kontekste, galimai nėra suderinamas su šalies Konstitucijos nuostatomis ir neleistų pasiekti laukiamo rezultato, tai yra, geresnio COVID-19 pandemijos valdymo: „Būtent valstybės užduotis yra įtikinti žmones priimti sąmoningą sprendimą, tačiau nepriversti. Tokia yra Prezidento pozicija.“

G. Nausėda siūlė Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas dėl testavimo laikyti nepriimtomis.

Už Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės pataisų įstatymą (projektas Nr. XIVP-912GR) be pakeitimų (už tokį, kokį buvo priėmęs Seimas), balsavo 73, prieš buvo 57, susilaikė 4 Seimo nariai.

Seimui atmetus šalies prezidento veto dėl mokamų testų nevakcinuotiems arba koronavirusu nepersirgusiems darbuotojams, profesinės sąjungos apgailestauja dėl tokio sprendimo ir sako, kad dalį darbuotojų tai paskatins išeiti iš darbo arba dirbti nelegaliai. Be to, pasigendama aiškumo.


Pagal lrs.lt, delfi.lt inf.