LPSK parengė naujausią aktualių tarptautinių naujienų santrauką. Kviečiame susipažinti visus besidominčius. 

 

Priverstinis darbas. Naujoje Tarptautinės darbo organizacijos ataskaitoje atskleidžiama, kad su pandemija atėjusi krizė įvairiose pasaulio vietose pakenkė fundamentalioms darbo pasaulio teisėms – teisės burtis į profesines sąjungas, kolektyviai derėtis ir netgi pastebima, kad paskatino priverstinio darbo augimą. Rizikingoje situacijoje dažnai atsiduria tos žmonių grupės, kurios ir prieš krizę buvo pažeidžiamesnės. Daugiau apie tai čia (angl.), pačią ataskaitą galite perskaityti čia (angl.).

ParamaPraėjusią savaitę Europos Komisija Lietuvai išmokėjo 289 mln. eurų išankstinio finansavimo (13 proc. pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę šaliai skirtų finansinių asignavimų)Tikimasi, kad išmokėtas išankstinis finansavimas padės paspartinti Lietuvos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plane nurodytų esminių investicijų ir reformų priemonių įgyvendinimą. Planuojama, kad per visą plano įgyvendinimo laikotarpį šalis iš viso gaus 2,22 mlrd. EUR dotacijų. Daugiau apie tai čia (liet.).

Klimatas. Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC), komentuodama neseniai pasirodžiusią Tarpvyriausybinės komisijos dėl Klimato kaitos (IPCC) studiją, ragino ES šalis nares būti ambicingesnėmis kovojant su klimato kaita, bet kartu išlikti socialiai teisingomis. Daugiau apie tai galite skaityti čia (liet.).

Dirbtinis intelektas. Europos profesinių sąjungų vertinimu, dabartinis Europos Komisijos siūlymas, kaip reguliuoti dirbtinio intelekto plėtrą ES, nėra pakankamas. Tai, kad kol kas koncentruojamasi tik į „didelės rizikos“ aspektus, gali privesti prie neigiamų padarinių darbuotojams, taip pat – elektroninių platformų. Dėl to ETUC pasisako už naują direktyvą, į kurios rengimą būtų aktyviai įtraukti darbuotojai bei jų atstovai, o ne tik verslo pusė. Išsami Europos profesinių sąjungų instituto informacija čia (angl.).

Tarptautinis apmokestinimas. Birželį sutarta dėl globalaus mokesčio tarptautinėms korporacijoms bei jų apmokestinimo reglamentavimo peržiūrosTo tikslas – sumažinti mokesčių vengimo atvejus bei surinkti daugiau lėšų į biudžetus visuomenėms svarbioms iniciatyvoms bei projektams. Nors vien toks sutarimas yra be galo svarbus žingsnis, išlieka daug diskutuotinų aspektų, kaip viskas turėtų atrodyti. Nuo to priklausys, kiek šis sprendimas bus veiksmingas. Naują Europos profesinių sąjungų instituto (ETUI) analizę šia tematika galima parsisiųsti čia (angl.).

 

Parengė LPSK