Vokietijoje susitarta dėl minimalaus darbo užmokesčio mėsos sektoriuje
Po kelių savaičių mobilizacijos ir daugiau nei 20 streikų, darbdavių organizacijos vėl grįžo į derybas. Pagaliau buvo pasiektas kompromisas: visos šalies mėsos pramonę ir jos 160 000 darbuotojų apimantis minimalus darbo užmokestis! Pradedant nuo 10,80 € per valandą 2021 m. rugpjūčio mėn., 2022 m. sausį ji pakils iki 11 €, o 2022 m. gruodžio mėn. – iki 11,50 €. Galiausiai sutarta, kad 2023 m. gruodžio mėn. minimalus darbo užmokestis mėsos sektoriuje sieks 12,30 EUR už valandą.
Daugiau informacijos rasite čia: www.ngg.net/fleisch2021
ES projektas: Kolektyvinės derybos ir socialinis dialogas mėsos sektoriuje
Kova dėl kolektyvinių derybų, darbo bei gyvenimo sąlygų gerinimo ir teisingo darbo užmokesčio mėsos sektoriuje – vienas iš EFFAT prioritetų. Siekdamas suteikti šiam darbui realų impulsą ir įtraukti jį į ES darbotvarkę, EFFAT teiks paraišką dvejų metų projektui su Europos Komisija, kuris, jei bus priimtas, bus įgyvendinamas nuo 2022 m. sausio iki 2023 m. pabaigos.
Projektas turi tris pagrindinius tikslus: stiprinti tarpvalstybinį profesinių sąjungų bendradarbiavimą ir koordinavimą, stiprinti kolektyvines derybas nacionaliniu, sektorių ir Europos lygiu ir gerinti darbo sąlygas Europos mėsos sektoriuje. Tai bus pasiekta derinant praktinius mainus, tyrimų ir sklaidos priemones bei įvairias iniciatyvas.
ETUI pasikalbėjimai apie mėsos pramonę
Birželio 8 d. 11:00 – 11:20 ETUI organizuoja trumpą diskusiją apie subrangos modelį Vokietijos mėsos pramonėje.
Dalyvaus: Cornelas Banas, Kopenhagos verslo mokyklos tarptautinės politinės ekonomikos docentas; Bethany Staunton, „HesaMag“ redaktoriaus pavaduotoja Europos profesinių sąjungų institute (ETUI),
Tema: subrangovų, migruojančių darbuotojų darbo sąlygos Vokietijos skerdyklose, masiniai „Covid-19“ protrūkiai, praėjusiais metais įvykę gamyklose visoje Europoje, ir pažadas dėl naujojo Vokietijos darbuotojų saugos ir sveikatos tikrinimo įstatymo, uždraudusio subrangos darbus mėsos pramonėje.
Tokiuose trumpuose ETUI organizuojamuose pokalbiuose bus aptariami trys maisto grandinės etapai: gamyba, perdirbimas ir platinimas.
Šis epizodas, kuriame daugiausia dėmesio skiriama maisto „perdirbimui“, yra antrasis pokalbių ciklas, skirtas pažymėti „HesaMag # 23“, kas dvejus metus leidžiamo ETUI sveikatos ir saugos žurnalo, išleidimą tema „Darbuotojai maisto grandinėje“. Taip pat galite peržvelgti pirmąjį numerį, susijusį su „gamyba“.
Renginys vyks anglų kalba.
Jeigu susidomėjote, registruotis galite ČIA.
EFFAT inf.