Norėdama darbdaviams ir darbuotojams priminti apie saugios psichosocialinės darbo aplinkos svarbą, Valstybinė darbo inspekcija (VDI) parengė metodines rekomendacijas psichologinio smurto darbo aplinkoje prevencijai ir psichosocialinių darbo sąlygų gerinimui. Rekomendacijose daug dėmesio skiriama psichologinio smurto darbe suvokimui, pateikiant paaiškinimus, kokie yra psichosocialiniai veiksniai, kaip apibrėžiamas psichologinis smurtas, kaip jį atpažinti, nustatyti ir valdyti, kokias prevencijos priemones siūloma taikyti, pridedamos atmintinės darbdaviui ir darbuotojui.

Darbuotojams skirtoje atmintinėje VDI pirmiausia pataria tartis su darbdaviu (esant būtinybei – reikalauti) dėl darbo sąlygų, apimančių ir psichosocialinius veiksnius, gerinimo. Rekomenduojama netoleruoti prieš darbuotojus ir kitus asmenis nukreipto psichologinio smurto, o tai pastebėjus – rinkti bei saugoti netoleruotino elgesio įrodymus, teikti siūlymus darbdaviui, kaip išvengti nepageidaujamo elgesio ar smurto.  

Darbdaviai skatinami bendradarbiaujant su darbuotojais ar jų atstovais, parengti įmonės dokumentą, kuriame būtų aiškiai išvardytos tinkamo elgesio darbe normos ir gynybos galimybės esant netinkamam elgesiui, paaiškėjus psichologinio smurto atvejui. Rekomenduojama paskirti atsakingą asmenį, kuriuo darbuotojai pasitikėtų ir žinotų, jog į jį tokiais atvejais gali kreiptis. Taip pat patariama organizuoti psichologinio smurto darbo vietose vertinimą, mokymus.

Metodines rekomendacijas ir atmintines rasite čia:

https://www.vdi.lt/AtmUploads/Smurtas.pdf 

 

Šaltinis: vdi.lt