Šiandien minima Tarptautinė namų ūkio darbuotojų diena.  Šia proga, profesinės sąjungos ir giminingos namų ūkio darbuotojų grupės atkreipia dėmesį į ypač svarbų, tačiau dažnai neįvertinamą arba įvertinamą per mažai, namų ūkio darbuotojų darbą ir jų dideles pastangas Europoje ir visame pasaulyje.  Deja, bet net ir itin sunkiu pandemijos laikotarpiu, kuomet šios srities darbuotojai dėl susiklosčiusios padėties patiria labai daug sunkumų, nei vienas jų nėra tinkamai apsaugotas.

EFFAT vertinimu, Europoje yra maždaug 26 milijonai namų ūkio darbuotojų, iš kurių daugiau nei pusė dirba nedeklaruotai. Dėl jų darbo – privačiuose namuose – namų ūkio darbuotojai  tapo nepaprastai pažeidžiami tiek dėl tiesioginės COVID-19 rizikos sveikatai, tiek dėl finansinio poveikio, kurį sukėlė valstybių sienų uždarymas ir socialinė distancija. Šios srities darbuotojai priversti rinktis: jų pajamos ar sveikata.

Nors padėtis pasaulyje vis dar nėra stabili, daugeliui namų ūkio darbuotojų vis dar trūksta tinkamų asmeninių apsaugos priemonių. Nors šiame sektoriuje vyrauja nestandartinės užimtumo formos, daugelis namų ūkio darbuotojų liko už užimtumo ir pajamų išsaugojimo schemų, sukurtų reaguojant į pandemiją, borto.

2020 m. balandžio mėn.  pradžioje EFFAT siekė išspręsti šias problemas bendrame pareiškime Dėl asmeninių ir namų ūkio paslaugų pandemijos laikotarpiu, paskelbtame bendradarbiaujant su kitomis šios srities organizacijomis. Šiame pranešime buvo pasiūlyta daugybė pasiūlymų, kaip spręsti sveikatos ir finansinius iššūkius, susijusius su COVID-19 protrūkiu, pradedant tinkamu asmens apsaugos priemonių teikimu ir galimybe gauti nedarbingumo atostogas, baigiant esamų finansinių ir užimtumo rėmimo priemonių papildymu (įskaitant teisę kreiptis dėl laikino ekonominio nedarbo ar trumpalaikio darbo) ir atidėtą socialinio draudimo įmokų bei mokesčių mokėjimą.

Be to, dėl to, kad apie 70 proc. namų ūkio darbuotojų visoje Europoje išvis neturi jokios sutarties ir todėl neturi jokios socialinės apsaugos, EFFAT ir jos filialai reikalauja įteisinti dokumentų neturinčius namų ūkio darbuotojus ir imtis griežtesnių priemonių užkirsti kelią neoficialiam užimtumui.

Darbas namų ūkyje yra svarbus darbas. Turi būti gerbiamos namų ūkio darbuotojų darbo teisės, įskaitant teisę dirbti nebijant seksualinio priekabiavimo ir smurto. EFFAT ragina viso pasaulio vyriausybes ratifikuoti TDO konvenciją Nr. 189 kaip pagrindą darbo standartams šiame sektoriuje bei sekant Urugvajaus pavyzdžiu, ratifikuoti TDO 190 konvenciją dėl smurto ir priekabiavimo.

Komentuodamas Tarptautinę namų ūkio darbuotojų dieną, EFFAT generalinis sekretorius Kristjanas Bragasonas sakė:

„Kiekvienais metais, birželio 16 d. mums primena nepamiršti namų ūkio darbuotojų ir kartu su jais „stovėti“ už jų, kaip darbuotojų,  teises. EFFAT „stovi“ su jumis.“

 

Parengta remiantis EFFAT informacija