COVID-19 plintant visame pasaulyje, vienas iš pagrindinių klausimų kylančių vyriausybėms ir visuomenėms: ar mes turime pakankamai maisto? Daugelyje šalių maisto ir gėrimų (F&B) darbuotojai pripažinti būtiniausiais, nes būtent šios pramonės šakos vaidmuo ypatingai svarbus dabar pandemijos metu aprūpinant gyventojus maisto produktais. Deja, gamybos darbuotojai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu, todėl kasdieninis vykimas ir išvykimas iš darbo, darbas pamainose gamybiniuose padaliniuose jiems kelia papildomas sveikatos rizikas. Siekiant apsaugoti darbuotojus ir įsitikinti, kad tinkamai užtikrinama jų sauga, Lietuvos maistininkų profesinė sąjunga nuolat vykdo virtualius susitikimus ir konsultacijas su savo narių – skirtingų įmonių atstovais apie tai, kaip jų įmonėse siekiama apsaugoti darbuotojus, kovojant su COVID-19 plitimu.

Taigi, kokios priemonės taikomos maisto pramonės įmonėse karantino metu?

Maisto pramonės įmonėse visada buvo vykdomi visi maisto saugos reikalavimai,  daugumoje vietų jau anksčiau buvo naudojamos apsauginės veido kaukės, akiniai, o dabar, siekiant dar labiau sustiprinti apsaugą – beveik visose įmonėse prieš įeinant į gamyklas veikia termovizoriai, darbuotojai aprūpinami papildomomis apsaugos priemonėmis, dezinfekciniais skysčiais, aprūpinami ir subrangovų, laikinojo įdarbinimo įmonių darbuotojai.

Efektyvesni sprendimai priimami įmonėse, kuriose vyksta reguliarus informavimas-konsultavimas su profesine sąjunga, renkami darbuotojų siūlymai dėl darbuotojų apsaugojimo krizės metu, vyksta reguliarūs susitikimai, kai kur koreguojamos kolektyvinės sutartys. Informavimas-konsultavimas daugiausiai vyksta  tarptautinio kapitalo įmonėse. Tam įtakos turi motininių įmonių politikos ir nurodymai, profesinių  sąjungų atstovavimas, pasirašytos kolektyvinės sutartys.

Taip pat, įmonėse imamasi įvairių darbo organizavimo priemonių: koreguojamas pamainų laikas, perskirstomi žmonių srautai tiek dirbant, tiek atvežant į darbą. Dėl padidėjusio vartojimo beveik visose įmonėse gamyba yra išaugusi, trūksta darbuotojų, labai padidėję krūviai, įrengimai dirba padidintu apkrovimu,  kai kur kartais gamyba sutrinka dėl žaliavų vėlavimo (konditerija, trūksta pieno perdirbimui).  Valgyklose perskirstomos vietos valgant po du ar tris arba įrengti papildomi valgomieji. Philip Morris Lietuva (PML) pradėjo nemokamą darbuotojų maitinimą, kiekvienam darbuotojui ir jo šeimai išduodamos individualios apsaugos priemonių paketai. Gamyboje, rūbinėse reguliuojami žmonių srautai. Sudarytos sąlygos laikytis atstumo tiek gamyboje, tiek valgykloje.

Tarp pamainų organizuojama dezinfekcija, už sutrumpintą pamainą pvz. PML mokama kaip už pilną. Darbuotojui atnešusiam pažymą dėl lėtinių ligų (diabetas, širdies nepakankamumas) leista neatvykti į darbą mokant jiems vidutinį darbo užmokestį. Po trijų karantino savaičių tvarka pakoreguota ir sergantiems lėtinėmis ligomis rekomenduojama naudotis atostogomis arba imti nedarbingumo lapelius.

Todėl pasidžiaugti tikrai yra kuo.

Vienintelė problema, kad pavyzdžiui vairuotojai vežiojantys produkciją į prekybos tinklus nenori dėvėti apsaugos priemonių, reikia daug kartų informuoti. Pieno, alkoholio įmonėse yra atvejų, kai sutariama su darbuotojais dėl eilinių atostogų. Kol kas apie paskelbtas  prastovas ar atleidimus  niekas neinformavo.

Pastebima, kad padidėjo įdarbintų darbuotojų iš trečiųjų šalių,  įdarbinami darbuotojai iš tame mieste  nedirbančių įmonių.

 

      Apibendrinant iš EFFAT  ir šalių gaunamą patirtį dar būtų galima siūlyti :

  • didinti spaudimą vyriausybei dėl išlaidų atlyginimams kompensavimo (Nyderlandai, Vokietija kompensuoja  90% ), kad būtų išsaugomi darbuotojai.
  • įmonėms organizuoti darbuotojų aprūpinimą maisto produktų paketais, ypač greitai gendančių dirbantiems savaitgaliais, kad darbuotojai išvengtų rizikingo lankymosi prekybos centruose,
  • mažinant krūvius rekomenduoti įdarbinti papildomus darbuotojus, siūloma naudotis Vyriausybės teikiamomis priemonėmis,
  • nuotolinį darbą išnaudoti kvalifikacijos kėlimui,
  • 60 metų ir vyresniems darbuotojams karantino metu sudaryti sąlygas nedirbti  išlaikant  atlyginimą,
  • kiek įmanoma atsisakyti išorinių įmonių,
  • sudaryti sąlygas darbuotojams, turintiems vaikų iki 12 metų, likti namuose išsaugant darbo užmokestį.

 

 

LMP inf.