Prieš keletą dienų „LabourStart“ pradėjo kampaniją, skirtą paremti streikuojančius ligoninių darbuotojus Vokietijoje. Prie šios kampanijos solidarumo laiškais prisidėjo ir Lietuvos Maistininkų profesinė sąjunga. Šiandien turime keletą gerų naujienų – kampanija buvo sustabdyta – ligoninių darbuotojai iškovojo didžiulę pergalę.

Šia puikia žinia pasidalino Ver.di atstovė Sylvia Bühler, profesinės sąjungos valdybos narė ir sveikatos bei socialinių tarnybų vadovė.

Viskas prasidėjo nuo to, kai Ameose, Sachsen-Anhalt mieste iškilo ginčai dėl kolektyvinių derybų. Po tiriamojo susitikimo ligoninės įmonė sutiko pagaliau pradėti derybas dėl kolektyvinės sutarties. Nutraukta absoliuti darbdavio blokada – didžiulė sėkmė, visų pirma dėl įspūdingų kolegų ir didžiulės solidarumo bangos.

Derybų tikslais keturioms savaitėms sustabdomas streikas ligoninėse Bernburgo, Aschersleben-Staßfurt, Schönebeck ir Haldensleben miestuose, tačiau profesinės sąjungos lieka pasirengusios veikti.

Įspūdingas solidarumas buvo lemtingas šiai sėkmei. Darbuotojai iš visos Vokietijos ir daugelio kitų šalių savo solidarumu sustiprino streikuojančius asmenis. „Ameos“ užplūdo protesto pranešimai – vien tik 7 970 iš viso pasaulio per internetinę platformą „LabourStart“.

Platesnė visuomenė ir politiškai atsakingi asmenys pasisakė už darbuotojo reikalavimus. Visa tai padėjo įmonei susitarti dėl derybų.

Taip veikia profesinės sąjungos: darbuotojai vienijasi ir „kovoja“, gindami savo kolektyvinį interesą solidariai bei  palaikomi stiprios bendruomenės.

 

LabourStart inf.