Susitikimas EK. Sausio 7 d. įvyko svarbus Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) susitikimas su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen. Jame aptarti Europos darbuotojų prioritetai (daugiau apie jį čia), tarp jų – minimali alga Europos Sąjungoje. Apie tai daugiau skaitykite čia.

Kayi construction“LPSK išplatino informaciją tarptautinėms organizacijoms dėl Kaune išnaudotų Turkijos darbuotojų bei dėl to kilusių protestų. Kauno miesto savivaldybės užsakymu S. Dariaus ir S. Girėno stadioną statantiems darbuotojams iš Turkijos bendrovė kiekvienam iš 52-jų darbuotojų skolinga nuo 7 iki 12 tūkst. eurų. Lietuviškas pranešimas ir ITUC skelbta informacija

Prancūzija. Jau keturiasdešimt dienų nesiliauja streikai Prancūzijoje, nukreipti sprieš pensijų reformą. Pastarąjį mėnesį jie paralyžiavo viešojo transporto sistemą bei tapo ilgiausiu transporto sektoriaus streiku. Prancūzijos prezidentas Emmanuel Macron anksčiau teigė neketinantis atsisakyti planų pakeisti 42 atskiras šalies pensijų sistemas viena sistema, numatančia vėlesnį išėjimą į užtarnautą poilsį, tiesa, vėliau – dėl didelio protestuotojų spaudimo – Vyriausybė pareiškė sutiksianti atsisakyti planų padidinti oficialų pensinį amžių nuo 62 iki 64 metų. Profesinės sąjungos į tai reagavo skirtingai. Daugiau skaitykite čia.

Finansiniai instrumentai. Europos profesinių sąjungų konfederacija paskelbė savo poziciją dėl Biudžetinės priemonės konkurencingumui ir konvergencijai skatinti (BICC) ir Europos stabilumo mechanizmo (ESM). Paprastai: jų esmė per struktūrines investicijas siekti didesnio valstybių ekonomikų atsparumo. Vis tik ETUC atkreipia dėmesį į šiuos kritinius aspektus dėl BICC: riboti resursai (dabartinis – apie 17 mlrd. eurų), nerimą kelią fondo valdysena (socialiniai partneriai neminimi), mažas dėmesys socialinei dimensijai, sumenkintos stabilizavimo funkcijos. ESM, anot ETUC, taip pat reikia pergalvoti is sveikina nukeltą ESM sutarties pasirašymą. ETUC priimta pozicija.

Raginimas Ukrainai. Tarptautinė ir Europos profesinių sąjungų konfederacijos palaiko Ukrainos profesines sąjungas, oponuojančias planuojamiems liberaliems šalies darbo teisės pakeitimams, ir kviečia Ukrainos politikos parengti naują – geriau subalansuotą – tekstą. Juolab, kad kai kurie siūlomi pakeitimai prasilenkia su Tarptautinės darbo organizacijos konvencijomis. Bendrą laišką galite perskaityti čia.

Žaliasis susitarimas. Europos maisto, žemės ūkio ir turizmo profesinių sąjungų federacija (EFFAT) paskelbė palaikanti paskelbtą Europos žaliąjį susitarimą („Green Deal“), siekiantį užtikrinti neutralų poveikį klimatui iki 2050 m.; mažinti taršą; padėti įmonėms kurti švarius produktus ir technologijas bei užtikrinti tinkamą ir teisingą perėjimą prie neutralaus klimato. Vis tik, anot EFFAT, yra vis dar daug neatsakytų klausimų. Dėl to EK kviečiama laikytis holistinio požiūrio ir pateikti aiškų veiksmų planą, apimantį aktyvų profesinių sąjungų dalyvavimą visais lygmenimis ir visuose sektoriuose. Daugiau apie poziciją rasite čia. Daugiau apie Europos žaliąjį susitarimą skaitykite čia.

LPSK inf.