Naujai paskirta Europos Komisijos pirmininkė Ursula Von Der Leyen paskelbė, kad per pirmąsias 100 savo kadencijos dienų ji pasiūlys teisės aktą, kuriuo bus užtikrinama, kad kiekvienas ES darbuotojas gautų sąžiningą minimalų darbo užmokestį.  Pasak Europos komisijos pirmininkės: „Minimalus darbo užmokestis turėtų būti nustatomas atsižvelgiant į nacionalines tradicijas, sudarant kolektyvines sutartis ar taikant teisines nuostatas.“ Pirmininkė tvirtai tiki ir darbdavių bei profesinių sąjungų, žmonių, kurie geriausiai pažįsta savo sektorių ir savo regioną, socialinio dialogo verte.

Toks pažadas ne tik sulaukė įvairių reakcijų, bet ir sužadino daugybę diskusijų.

EFFAT ir ETUC nuomone, šis EK pirmininkės pažadas tikrai yra perspektyvus, tačiau kartu dėl akivaizdžių priežasčių yra labai sudėtingas ir iškelsiantis daug iššūkių Europos profesinėms sąjungoms.

Būtent dėl šios priežasties, EFFAT, būdama sektorine profesinių sąjungų organizacija, kuri visada skatino kolektyvinių derybų vaidmenį nacionaliniu ir pramonės šakos lygiu, nori aktyviai dalyvauti ETUC diskusijose dėl šio pasisakymo. EFFAT nuomone, labai svarbu, kad profesinės sąjungos būtų vieningos ir sugebėtų susitarti dėl bendro požiūrio tokiu svarbiu klausimu. Tai labai svarbu tam, kad sugebėtume kuo greičiau išdėstyti savo prioritetus, pasiūlymus ir pertvarkymus ir galėtume tinkamai įtakoti institucinį procesą.

EFFAT kviečia visus pasidalinti nuomonėmis bei pastebėjimais, susijusiais su EK pirmininkės pasisakymu ir ETUC paskelbtu dokumentu „Bargaining for Decency: ETUC Discussion Paper on
Collective Bargaining and on the European Commission’ Announced Plans for a Proposal on Minimum Wages in Europe (discussion paper).

 

 

Parengta remiantis EFFAT inf.