Rugpjūčio 27 d. Socialinės apsaugos ir Darbo ministerijoje (SADM) įvyko Lietuvos trišalės tarybos posėdis. Jame svarstytas draudimo bendrovių pageidavimas Užimtumo tarnybos teikiamomis lengvatomis naudotis ne tik įdarbinant darbuotojus pagal darbo sutartis, bet ir sudarant tarpininkavimo sutartis su dirbančiaisiais individualiai. Profesinės sąjungos griežtai tam nepritarė, nes laisvai samdomi darbuotojai yra mažiausiai socialiai apsaugoti žmonės, todėl valstybė neturėtų skatinti tokių darbo formų.

„Norite naudotis lengvatomis, – įdarbinkite žmones pagal darbo sutartis“, – posėdyje sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė. Vyriausybės pusė šį kartą taip pat nebuvo linkusi patenkinti tokio darbdavių pusės pageidavimo.

Diskutuojant apie statybininko ID kortelę, kurią reglamentuojančių teisės aktų projektus pristatė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, tiek darbdaviai, tiek profesinės sąjungos pasitiko gana priešiškai, nes nesuprato, kam reikalinga išradinėti dviratį ir investuoti valstybės lėšas, kai tokia sistema jau operuoja Statybos įmonių asociacija.

Anot I. Ruginienės, jeigu valstybė mato, jog yra tam tikrų rizikų jau veikiančioje sistemoje, tegu įveda saugiklių, bet esą nesuprantama, kodėl reikia atmesti sėkmingai veikiantį modelį ir kurti naują.

Darbo santykių komisijos prie Trišalės tarybos pirmininkas Andrius Romanovskis informavo, jog derybos dėl Darbo kodekso pakeitimų vyksta tiek dvišalių (tarp darbdavių ir profesinių sąjungų), tiek trišaliu (įtraukiant SADM atstovus) formatu. Yra trys grupės pakeitimų: tie, dėl kurių visos šalys sutaria; antroje grupėje –punktai, dėl kurių apsispręsti reikalinga papildoma informacija, trečioje – tie, dėl kurių nesutariama. Anot pranešėjo, Darbo kodekso pakeitimai, dėl kurių sutaria visos pusės, greitu laiku atkeliaus į Trišalę tarybą, o paraleliai vyks derybos dėl naujų siūlymų.

Vėliau išklausyta informacija apie derybas dėl krovininio kelių transporto šakos kolektyvinės sutarties. LPSK pasitraukus iš derybų, jos iš esmės yra aklavietėje. LPSK pirmininkės teigimu, su profesine sąjunga „Solidarumas“ yra derinama bendra darbuotojų atstovų pozicija, koks turėtų būti darbo užmokesčio koeficientas bei dienpinigių dydis, o tuo tarpu laukiama Lietuvos banko analizės bei paskaičiavimų.

Nors derybos įstrigusios, socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė teigė, jog ministerija negalinti į jas kištis ir tapti savotišku mediatoriumi. Ji ragino derėtis toliau ir nebūtinai kalbėti apie koeficiento dydį, esą galima tartis ir dėl visai kitokios darbo apmokėjimo sistemos.

Kitas Trišalės tarybos posėdis numatytas rugsėjo 24 d. Jame taip pat bus apsispręsta, kas nuo profesinių sąjungų pirmininkaus Trišalei tarybai kitą pusmetį.

 

LPSK inf.