Birželio 25 d. Seime nepritarta parlamentaro Jurgio Razmos pasiūlymui išbraukti Gegužės Pirmąją iš šventinių dienų sąrašo. Šis siūlymas atsirado svarstant Darbo kodekso 123 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo norima į minėtą sąrašą įtraukti lapkričio 2-ąją dieną.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) prieš numatytą balsavimą kreipėsi į visus Seimo narius, išreikšdama viltį, kad darbas jiems yra vertybė ir kad Gegužės Pirmoji, kuri atsirado dėl Čikagos darbininkų pastangų išsikovojant 8 val. darbo dieną, išliks šventinių dienų sąraše.

„Darbuotojai – absoliučiai didžiausia visuomenės dalis – gamina produktus ir teikia paslaugas, varančias šalies ekonomiką.  Visos partijos deklaruoja rūpestį jais, tačiau pasiūlymas iš švenčių sąrašo išbraukti Tarptautinę darbo dieną šias deklaracijas paverčia tuščiais žodžiais“, – teigiama LPSK kreipimesi į Seimo narius.

LPSK taip pat pažymėjo, kad daugelyje senųjų ES narių, turinčių aukščiausią pragyvenimo lygį, kolektyvinėse sutartyse jau yra sutariama dėl trumpesnės  darbo dienos ar savaitės suvokiant, jog pailsėję ir laimingi darbuotojai yra daug produktyvesni ir atneša daugiau naudos ekonomikai. Atkreiptinas dėmesys ir į psichologų teiginius, jog poilsio dienos yra labai svarbios darbuotojų emocinei būsenai, o Pasaulinė sveikatos organizacija neseniai akcentavo vis prastėjančią darbuotojų fizinę ir psichinę sveikatą.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija išreiškė pasiryžimą ginti darbuotojų teisę Tarptautinę darbo dieną turėti laisvadienį ir sveikina parlamentarų sprendimą šią dieną palikti švenčių sąraše.

Seimas taip pat po svarstymo pripažino lapkričio 2-ąją, Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną, nedarbo diena. Galutiniam pritarimui dar reikės vieno balsavimo.

LPSK inf.