Jau kartą esame rašę apie pasikeitusią sukauptų atostogų kompensavimo tvarką. Šį kartą, kiek išsamiau apie tai, kaip nutraukiant darbo sutartį neprarasti sukauptų atostogų.

Atostogos – ne tik teisė, bet ir pareiga. Tai patvirtina ir nuo gruodžio 1-osios įsigaliojusi nauja nepanaudotų atostogų kompensavimo tvarka – nuolat „pamirštantiems“ pailsėti darbuotojams iškyla grėsmė ilgus metus kauptas atostogas prarasti. Taip sako VU Teisės fakulteto docentė dr. Daiva Petrylaitė.

„Dirbant reikėtų nepamiršti poilsio laiko. Dabar kai kurie darbuotojai yra labai sunerimę, nes Lietuvoje pirmą kartą įsigaliojo pakeitimas, kuriuo įvedamos nepanaudotų atostogų kompensavimo „lubos“. Kitaip tariant, darbuotojams, „pamirštantiems“ pailsėti, nutraukiant darbo sutartį bus kompensuojamos ne visos sukauptos atostogos, o tik priklausančios už paskutinius trejus metus“, – aiškina specialistė.  

D. Petrylaitės teigimu, nepailsėjęs darbuotojas labiau rizikuoja suklysti ir susižaloti, todėl įstatymu įvestos „lubos“ į darbą įnikusius žmones privers pailsėti bent kartą per trejus metus.

„Atostogos – ne tik teisė, bet ir pareiga. Mano nuomone, žmonės privalo pailsėti bent kartą per metus. Kasmetinių atostogų trukmė priklauso nuo įvairių faktorių, bet sukauptų poilsio dienų standartas yra 28 kalendorinės dienos“, – pasakoja teisininkė.

Anot specialistės, šis pokytis aktualus daugybei žmonių – dirbantiems pagal darbo sutartis, valstybės tarnautojams, kitiems panašiais pagrindais dirbantiems asmenims.

Plačiau – video reportaže.

 

 

 

 

lrt,lt inf.