Nuo šių metų gruodžio 1 d. įsigaliojo nauja Darbo kodekso nuostata, pagal kurią pakeista nepanaudotų kasmetinių atostogų suteikimo tvarka atleidžiant iš darbo. Ar šis pakeitimas iškėlė neaiškių klausimų? Jei taip, tada verta paskaityti toliau.
 
VDI informuoja:

Jei atleidžiamas darbuojas pageidauja atostogų. Kiekvienam darbuotojui kasmetinės atostogos yra privalomos. Tačiau, jei dėl tam tikrų aplinkybių jos nepanaudojamos, darbuotoją atleidžiant iš darbo privaloma jas kompensuoti. Atleidžiant darbuotoją iš darbo (išskyrus atvejus, kai atleidžiama dėl jo paties kaltės), nepanaudotos kasmetinės atostogos, jo pageidavimu, suteikiamos nukeliant atleidimo datą. Tokiu atveju atleidimo iš darbo diena yra laikoma kita diena po kasmetinių atostogų pabaigos dienos.

Pagal įsigaliojusią Darbo kodekso nuostatą, kada atleidžiant darbuotoją iš darbo nepanaudotos kasmetinės atostogos, šio darbuotojo pageidavimu, suteikiamos nukeliant atleidimo datą, įvestas apribojimas: tokios atostogos negali būti suteikiamos daugiau kaip už trejus darbo metus (jeigu darbuotojas faktiškai galėjo jomis pasinaudoti ir kolektyvinėje sutartyje nenustatyta kitaip).

Piniginė kompensacija. Kasmetinių atostogų tikslas – darbuotojui pailsėti bei susigrąžinti darbingumą. Būtent todėl kasmetines atostogas pakeisti pinigine kompensacija draudžiama.

Vis dėlto, jei atleidžiamam iš darbo darbuotojui negali būti suteikiamos kasmetinės atostogos arba jei darbuotojas jų nepageidauja, jam išmokama piniginė kompensacija, kurios dydis nustatomas pagal nepanaudotų kasmetinių atostogų, tenkančių tam darbo laikotarpiui, darbo dienų skaičių. Nutraukiant darbo sutartį iki 2015 m. gruodžio 1 d., piniginė kompensacija turėjo būti išmokėta už visas nepanaudotas kasmetines atostogas.

Naująja nuostata atleidžiamam darbuotojui pinigais kompensuojamų nepanaudotų atostogų laikas ribojamas – kompensacija išmokama už ne daugiau kaip trijų darbo metų nepanaudotas kasmetines atostogas. (Pastebėtina, kad piniginė kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas privalo būti išmokėta nepriklausomai nuo darbo sutarties nutraukimo pagrindo, t. y. ir tuo atveju, kai atleidžiama dėl darbuotojo kaltės.)

Teisė toje pačioje darbovietėje pasinaudoti sukauptomis atostogomis išliks. Atkreiptinas dėmesys, kad nuo 2015 m. gruodžio 1 d. pasikeičia reglamentavimas tik dėl atleidimo datos nukėlimo darbuotojo pageidavimu suteikiant nepanaudotas kasmetines atostogas ir dėl piniginės kompensacijos už nepanaudotas atostogas mokėjimo nutraukiant darbo santykius.

Tačiau ir toliau toje pačioje darbovietėje dirbančiam darbuotojui teisė pasinaudoti sukauptomis neišnaudotomis kasmetinėmis atostogomis išlieka. Darbdavys yra įpareigotas kasmetines atostogas darbuotojui suteikti kiekvienais darbo metais. Tačiau galimos situacijos, kai darbuotojas dėl objektyvių priežasčių negali pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis (pvz., dėl savo ligos ir pan.). Todėl darbdavio ir darbuotojo susitarimu, vienais metais susikaupusios nepanaudotos kasmetinės atostogos gali būti panaudotos kitais metais.

 

VDI inf.