Spalio 21 d. 14 val. LR Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas surengė klausymus „Dėl Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo projekto Nr. XIIP-3234ES ir jį lydinčių projektų“. 

Tą pačią dieną, 11.45 val. Socialinių reikalų ir darbo komitete buvo pristatomi socialinio modelio projektai. Pristatymo metu profesinių sąjungų atstovai prie Seimo surengė piketą prieš skubotą socialinio modelio ir naujo Darbo kodekso svarstymą Seime ir tik vėliau buvo pereita prie klausymų Seimo konferencijų salėje.

Dėl nesutartų Darbo kodekso straipsnių, sudarančių penktadalį kodekso, Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetas išklausė profsąjungų, verslo ir vyriausybės specialistų nuomonių, vyko diskusija.

Profsąjungos teikė savo siūlymus bei teigė nesutinkantys ne tik su darbuotojo atleidimu, įspėjus jį prieš tris dienas, bet ir nepritariantys išeitinių išmokų mažinimui, nenustatytos apimties darbo sutarčių įvedimui, savaitės darbo laiko ilginimui, terminuotoms darbo sutartims nuolatiniam darbui, pensinio darbo stažo ilginimui ir kitiems klausimams.

Susitikime dalyvavę verslininkai, priešingai: išreiškė paramą naujam modeliui, esą atrišus rankas verslui atsiras daugiau darbo vietų, o ir su darbuotojais „bus lengviau tvarkytis“.  Investuotojai teigė, kad jiems bene labiausiai rūpi darbo laiko organizavimas, kad vienos dienos darbo trukmė nebūtų ribojama 8 valandomis, o savaitės darbo laikas šiek tiek pailgėtų.

Vis gi, aptarimas bendro pobūdžio pakeitimų, o ne aiškinimasis pastraipsniui, neatskleidė, kokiu būdu reikėtų dirbti prie siūlomo naujojo Darbo kodekso. Šiuo metu yra daug skirtingų variantų: vienas projektas užregistruotas Seime, kitas, dėl kurio sutarta Trišalėje taryboje, dar yra Seimo Teisės departamento pastabos dėl dokumento struktūros kaip teisės akto, todėl dabar reikės priimti sprendimą kokiu būdu dirbti ir kaip viską sutvarkyti.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys pabrėžė, kad vien Seimo Teisės departamentas kodeksui yra pateikęs 152 pastabas, kurių 40 yra sisteminio pobūdžio, o patį naująjį Darbo kodeksą vadina labai nekokybiškai parengtu ir netgi chaotišku. Jo manymu, darbo santykius keičiantis įstatymas bent artimiausiu metu tikrai nebus priimtas.

Dabar komitetas lauks suinteresuotų institucijų pastabų.

 

 


 

LRT.lt

lrytas.lt

ltv.lt

lprofsajungos.lt

LPSK.lt

DELFI.lt

kauno.diena.lt