Vieni patys siekia dirbti viršvalandžius kiti – priversti tai daryti. Tačiau ar žinote, kad vienu ar kitu atveju, šį kartą neminint teisinių aspektų: ilgos darbo valandos kenkia  Jūsų sveikatai. Jei dirbate viršvalandžius, turite kai ką žinoti.

Remiantis daugiau nei pusės milijono žmonių tyrimu, nustatyta, kad asmenys dirbantys ilgas darbo valandas, labiau rizikuoja būti ištikti insulto.

Medicinos žurnale „Lancet“ pateiktame straipsnyje nurodyta, jog insulto tikimybė egzistuoja net ir dirbant normalias darbo valandas, kadangi jį sukelia stresas darbe bei žalingas gyvenimo būdas. Vis gi, dirbantys ilgas darbo valandas ypatingai turi sunerimti savo sveikata ir būtinai stebėti savo kraujo spaudimą.

Atliktas tyrimas parodė: 35-40 darbo valandų per savaitę prailginimas iki 48, 10 proc. padidina  insulto tikimybę. Jei dirbama ilgiau nei 54 valandas – 27 proc., jei 55 ir daugiau – 33 proc.

Mika Kivimaki, Londono universiteto profesorius, teigė, kad per dešimtmetį 35-40 valandų dirbančiųjų grupėje buvo užfiksuoti mažiau nei 5 insultai. Didesnis Insultų skaičius užfiksuotas vertinant dirbančius 55 ar daugiau valandų per savaitę.

Profesorius pripažino, kad tuomet kai pradėjo šį tyrimą, jie buvo tik besuprantą kas vyksta. Vėliau ištyrė, kad sveikatai nepaprastai pavojingas stresas, kurį sukelia ilgos darbo valandos bei per ilgas sėdėjimas vienoje vietoje. Didžiulė sveikatos sutrikimų priežastis gali susidaryti, net ir tada kai dirbantis asmuo neturi laiko sau pasigaminti sveiko maisto, ar padaryti mankštos.

BBC naujienų tinklapiui profesorius pasakojo: “ Žmonės turi būti labai atsargūs ir stengtis išlaikyti sveiką gyvenimo būdą, bei užtikrinti, kad jų veiksmai neįtakoja aukšto spaudimo.“

Insulto asociacijos vadovas Shamim Quadir komentavo: „ Darbas ilgas valandas daugiausia kenksmingas todėl, kad žmogus daug sėdi, patiria stresą ir visai neturi laiko pasirūpinti savimi. Mes patariame kuo dažniau tikrinti savo kraujo spaudimą, jei jūsų spaudimas Jums kelia nerimą, nedelsdami kreipkitės į gydytojus.“

Šefildo universiteto konsultantas kardiologas teigė: Daugelis iš mūsų galėtų sumažinti laiką sėdint, padidinti savo fizinį aktyvumą, susireguliuoti savo mitybą dirbant ir tai gali būti bene svarbiausias aspektas, kurį turi daryti žmonės praleidžiantys ilgas valandas darbe“.

 

 

Sudaryta remiantis BBC news inf.