2014 m. sausio 13 d.
Kaip ir ankstesniais metais šį sausį gyventojams bus išmokėtos kiek mažesnės motinystės (tėvystės) pašalpos. Susidariusį lėšų skirtumą bus galima susigrąžinti deklaruojant pajamas.


Teisės aktai numato, kad motinystės (tėvystės) pašalpos mokamos už praėjusį mėnesį. Dėl to šį sausį pašalpos gyventojams bus sumokėtos už 2013 m. gruodžio mėnesį.
 
Primename, kad motinystės (tėvystės) pašalpos apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu (GPM) taikant neapmokestinamųjų pajamų dydį.
 
Apmokestinant šiuo mokesčiu išmokas už praėjusį mokestinį laikotarpį (tai yra praėjusius metus) neapmokestinamasis pajamų dydis netaikomas. Taigi, 2014 m. sausį išmokėta motinystės (tėvystės) pašalpa už 2013 m. gruodžio mėnesį bus kiek mažesnė nei išmokėta kitais mėnesiais.
 
Šį skirtumą, kaip permokėtą GPM už 2014 m. sausio mėnesį, motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjai galės susigrąžinti Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikę metinę gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją už 2014 m. Permokėtas GPM bus sugrąžintas į pašalpos gavėjo nurodytą sąskaitą.
 
Motinystės (tėvystės) pašalpas planuojama išmokėti sausio 15 d. ir sausio 20 d.
 
Paskutiniais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje motinystės (tėvystės) pašalpas gauna 35,5 tūkst. gyventojų – 30,5 tūkst. moterų ir 5 tūkst. vyrų. Vidutinis pašalpos dydis – 1160 Lt.

„Sodros” informacija