2013 m. lapkricio 26 d.
Liko keletas dienų iki lapkričio 30-osios, kai Lietuvos gyventojai turi apsispręsti kaip kaups pensijai ateityje. Jūsų dėmesiui – interviu su socialinės apsaugos ir darbo ministre Algimanta Pabedinskiene.
 


Liko savaitė per kurią Lietuvos gyventojai turi apsispręsti kaip kaups pensijai ateityje, ar daug jau apsisprendusių?

Toks jau mūsų žmonių bruožas – skubame paskutinę dieną. Kol kas iš visų pensijų kaupimo II pakopos pensijų fonduose dalyvių, kurių yra beveik 1 mln. 107,4 tūkst., du trečdaliai gyventojų sprendimo dėl jiems priimtino kaupimo varianto nepriėmė, arba yra nutarę likti kaupti ankstesnėmis sąlygomis.
 
Tačiau neabejoju, kad dauguma gyventojų dar suskubs ir pasirūpins savo būsima pensija.

Kokius galimus variantus kaupimui žmonės dar gali suskubti pasirinkti?


Noriu priminti, kad apsispręsti turi tik tie, kurie jau dalyvauja antros pakopos pensijų kaupime, t.y. kurie iki 2013 m. pasirašė sutartis su II pakopos pensijų fondais. Jei iki lapkričio 30 d.  jie neišreikš savo valios, pensijų kaupime jie liks dalyvauti ankstesnėmis sąlygomis, t.y. ir toliau į pensijų fondus bus pervedama tik nustatyta „Sodros“ įmoka.
 
Tačiau iki lapkričio 30 d. šie žmonės turi dar kelis pasirinkimus. Vienas jų – sustabdyti socialinio draudimo įmokų pervedimą į pensijų fondus ir likti tik „Sodroje“ kaupti pensijas.  
 
Kitas – gyventojai gali tęsti kaupimą prisidėdami savo lėšomis ir gaudami papildomą įmoką iš valstybės biudžeto. Tam reikia nueiti į savo pensijų kaupimo bendrovę ir pateikti sutikimą dėl papildomos įmokos mokėjimo. Svarbu prisiminti, kad vėliau šio sutikimo atsisakyti nebus galima.
 
Viešojoje erdvėje pasirodo nemažai politikų, bankų analitikų pasisakymų dėl vykstančių socialinio draudimo pasikeitimų. Ką manote apie šias diskusijas?

Manyčiau, natūralu, kad  tiek politikai, tiek apžvalgininkai aptaria šį jautrų kiekvienam mūsų klausimą.  Man tik sunku suprasti, kodėl dalis ekspertų, tylėjusių kuriant ir priimant šiuos pakeitimus, sugrįžta prie pradinių diskusijų. Manyčiau diskutuoti, keistis nuomonėmis ar teikti siūlymus reiktų prieš priimant įstatymą arba keisti patį įstatymą. Vėl.
 
Dabar gi įstatymas galioja, jo niekas neatšaukė, įgyvendinimo terminų nenukėlė, todėl jį telieka įgyvendinti. 
Svarbu netrikdyti Lietuvos žmonių, o suteikti jiems objektyvią informaciją ir leisti priimti sprendimus.
 
Ministre, kaip vertinate nuomonę, jog reikia tobulinti pensijų kaupimo sistemą, ją reformuoti?

Ministerija atvira nuomonėms ir siūlymams. Laukiame jų. Tačiau kažkodėl pasirinkta kritikavimo per žiniasklaidą forma. Gal bijoma dialogo?
 
Į įvairius komentavimus ir abejones dėl socialinio draudimo ateities galiu tik atsakyti – mūsų visų Konstitucijoje yra įtvirtinta nuostata, kad kiekvienas turi teisę į senatvės pensiją ir tai laiduoja valstybė, todėl spekuliacijas šia tema pavadinčiau nevisai etiškomis.
 
Gal yra gyventojų grupė, kuriems neapsimoka dalyvauti pensijų kaupime?

Nenorėčiau to akcentuoti, nes tai kiekvieno žmogaus asmeninio apsisprendimo reikalas. Galiu išsakyti keletą apibendrintų nuomonių: rekomenduotina atidžiai rinktis ar dalyvauti antros pakopos kaupime tiems žmonėms, kuriems iki pensinio mažiaus liko nedaug laiko (pvz., 6-7 metai ar mažiau), nes kuo žmogus vyresnis, tuo mažiau jo įmokų pasieks pensijų fondus, tuo mažiau jis turi galimybių senatvei sukaupti papildomų lėšų antros pakopos pensijų fonduose. Kaip žinia, 2-osios pakopos pensijų kaupimo sistema yra pritaikyta ilgalaikiam kaupimui.
 
Taip pat atidžiai savo kaupimo galimybes turėtų įvertinti mažesnes pajamas gaunantys gyventojai, kuriems, tikėtina, kaupti 2-osios pakopos pensijų kaupime labiau vertėtų prie kaupimo prisidedant savo lėšomis ir gaunant papildomą įmoką iš valstybės.   
 
Svarbu žinoti, kad žmogaus, dalyvaujančio pensijų kaupime, „Sodros“ įmokos dalis pervedama į jo pasirinktą pensijų fondą mažės, todėl jo senatvės pensija, mokama „Sodros“ taip pat mažės. 
 
Labai kviesčiau išbandyti ekspertų parengtą skaičiuoklę (www.pensijusistema.lt). 
 
Jos kūrime dalyvavo daug specialistų, socialinių partnerių ir, nors, jos rodmenys neparodys tikslios pensijos ateityje, tačiau leis įvertinti tendencijas, kokios pensijos galima tikėtis pasirinkus kiekvieną iš trijų galimų variantų ateityje, jeigu iki pensijos dirbtų tokiomis pat sąlygomis, kurias nurodė.
 
O ar Jūs jau priėmėte sprendimą kaip kaupsite pensijai?

Iš tiesų aš jau esu priėmusi sprendimą dėl pensinio kaupimo ir norėčiau dar kartelį paraginti visus gyventojus suskubti, būti aktyviais ir atsakingai priimti sprendimą dėl savo ateities. Svarbu nepamiršti, kad vienareikšmiško atsakymo, verta dalyvauti pensijų kaupime ar ne, nėra, tai sprendžia pats žmogus, įvertinęs savo situaciją.
 
Ir klausimas pabaigai,  kuris aktualus šiandienos pensininkams – kaip bus atkurtos ir kompensuotos sumažintos pensijos? Ką galėtumėte jiems atsakyti?

Noriu atkreipti dėmesį, kad pensijų dydžiai jau atkurti ir šiuo metu svarstome, kaip kompensuoti per praėjusius metus negautas pensijas. Mano nuomone, atlyginti žalą sunkiausiai besiverčiantiems – yra mūsų svarbiausias prioritetas.
 
Kaip žinia,  Seime jau yra užregistruotas nutarimo projektas dėl sumažintų pensijų senjorams kompensavimo, mūsų ministerija savo ruoštu baigia rengti sumažintų pensijų kompensavimo įstatymo  projektą  ir mes nieko nelaukdami teiksime siūlymą pradėti kompensuoti negautą pensijų dalį jau kitais metais. Ir jas grąžinti pagal principą – dalimis, bet visiems.
 
Tikiu, tiek premjeras, tiek finansų ministras, tiek Seimo nariai supras šių sunkiausiai besiverčiančiųjų žmonių poreikius ir pritars siūlymui. 
 
Manau, kad jau atėjo laikas, kai ne „buhalterija“, o paprastų žmonių lūkesčiai turi būti valstybės prioritetas.