2013 m. rugsėjo 10 d.
Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius Seime pristatė rudens sesijos darbų programą. Pasak premjero, biudžeto, paskatų ekonomikos augimui, naujų darbo vietų kūrimo ir viešųjų pirkimų pertvarkos klausimai bus ypač aktualūs šiandien pradedamoje formuoti Seimo rudens sesijos darbotvarkėje.


Ministro Pirmininko teigimu, Vyriausybė sieks fiskalinį deficitą sumažinti iki 1,8 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Dalis maždaug 1 mlrd. litų prognozuojamų papildomų pajamų bus skirta policijai, mokykloms ir bibliotekoms, tarnautojų atlyginimams atkurti. 

„Kartu kursime ilgalaikį pagrindą išlaikyti tvarius valstybės finansus, kad būtų vykdoma apdairi biudžeto politika. Seimui pateiksime Stabilizuojamosios biudžeto politikos įstatymo projektą ir Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinį įstatymą. (…) Vyriausybė laikysis kurso, kad krizės padarinių likvidavimas ir struktūrinės pertvarkos leistų užtikrinti ekonomikos augimą, verslo atsigavimą, darbo vietų kūrimą“, ¬– teigė premjeras. 

Anot Vyriausybės vadovo, siekiant padėti regionams bus taikoma lanksti ir aktyvi užimtumo skatinimo schema. „Kiekvienai savivaldybei padėsime parengti jos resursams, verslui optimalią darbo vietų kūrimo, investicijų skatinimo strategiją“, – sakė premjeras ir pažymėjo, jog planai bus rengiami glaudžiai bendradarbiaujant su savivaldybių ir verslo atstovais, vietos bendruomenėmis.

Ministras Pirmininkas pabrėžė, jog per pirmąjį Šešioliktosios Vyriausybės darbo pusmetį Lietuvos ekonomikos augimas išliko vienas sparčiausių visoje ES – 4,2 proc.. „Gerėjant ekonominei situacijai net ir didžiausi skeptikai pripažįsta, kad yra realu 2015 m. įsivesti eurą. Siekiant šio tikslo bei užtikrinant stabilų ekonomikos augimą ir toliau sutelktai turės dirbti visos valdžios institucijos – Vyriausybė, Seimas ir Prezidentūra“, – tvirtino premjeras.

Kalbėdamas apie būsimus darbus, Vyriausybės vadovas taip pat pažymėjo, kad teikiami įstatymų projektai, padėsiantys įgyvendinti sveikatos priežiūros sistemos pertvarką, kad būtų sukurtos teisinės ir finansinės prielaidos gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir prieinamumą. 

Premjeras taip pat teigiamai įvertino sklandų Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai. Vien per pirmąjį mėnesį mūsų šalies atstovai pirmininkavo 244-iems ES Tarybos darbo grupių posėdžiams, Lietuvoje surengta per 50 pirmininkavimo renginių, Vilniuje įvyko 9 neformalūs ministrų susitikimai. Pasak Ministro pirmininko, jau galima fiksuoti ir vieną svarbesnių Lietuvos pirmininkavimo rezultatų – nuolatinių atstovų komiteto lygiu per labai trumpą laiką pasiektas Tarybos sutarimas dėl 2014 m. ES biudžeto. 

Premjeras A. Butkevičius taip pat apžvelgė Vyriausybės jau vykdomus darbus – daugiabučių namų renovacija įsibėgėja visose savivaldybėse, o šilumos ūkio pertvarkoje artėjama prie tikslo – mažinti brangių dujų poreikį, ne mažiau kaip ketvirtadaliu atpiginti šilumą vartotojams. Be to, parengtas naujas biokuro prekybos biržoje modelis, suskystintųjų gamtinių dujų importo terminalo Klaipėdoje statybos tempai dideli, vėlavimų nėra. Vyriausybės vadovo teigimu, svarbu ir tai, kad šiais mokslo metais pristabdytas mažakomplekčių kaimo mokyklų naikinimas.

„Pagaliau šiemet galime konstatuoti, kad pradėjo augti dirbančių žmonių perkamoji galia, kuri praėjusius penkerius metus tik mažėjo. Neabejotinai tam turėjo įtakos tai, kad per pirmą šių metų pusmetį darbo užmokestis ne tik didėjo sparčiausiai per pastaruosius penkerius metus – 4,6 proc., bet ir pralenkė kainų augimą“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas. 

Statistika rodo, kad didėja gyventojų ir verslo pasitikėjimas savo bei valstybės ekonominėmis perspektyvomis. „Tai reiškia, kad ir ateityje galima tikėtis verslo plėtros, naujų investicijų ir darbo vietų bei gyventojų pajamų augimo“, – sakė premjeras A. Butkevičius.