darbo vietos.jpg
2013 m. rugpjūčio 27 d.

darbo vietos.jpg

Lietuvos darbo biržos atliktas šių metų pirmojo pusmečio laisvų darbo vietų monitoringas rodo, kad įregistruotų darbo pasiūlymų skaičius buvo trečdaliu didesnis nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais: Darbo biržos duomenų bazėje darbdaviai įregistravo beveik 128 tūkst. laisvų darbo vietų (102,6 tūkst. neterminuotam ir 25,3 tūkst. terminuotam įdarbinimui). Palyginti su 2012 metų pirmuoju pusmečiu, darbo pasiūlymų neterminuotam įdarbinimui augo 52,1 proc., o terminuoto darbo pasiūlymų skaičius išliko toks pat.

Paslaugų sektorius – laisvų darbo vietų lyderis
 
Darbo biržos specialistai 2013 metų pirmąjį pusmetį darbo ieškantiems žmonėms daugiausia – apie 58 proc. laisvų darbo vietų galėjo pasiūlyti paslaugų sektoriuje. Palyginti su 2012 metų tuo pačiu laikotarpiu, darbo pasiūlymų dalis labiausiai išaugo paslaugose, o sumažėjo – pramonėje.
 
Paklausiausių darbo sričių, kuriose darbdaviai ieško darbuotojų, dešimtukas, palyginti su praėjusiais metais, beveik nepasikeitė. Kaip ir anksčiau, dominuoja klientų aptarnavimas, paslaugos, prekyba – konsultavimas, administravimas ir sekretoriavimas. Padidėjo darbo pasiūlymų skaičius kompiuterių, IT ir interneto srityje.

Daugiausia laisvų darbo vietų buvo pardavėjams, tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojams, apdailininkams, pardavimo vadybininkams, virėjams, administratoriams bei pardavėjams kasininkams. Įsidarbinimo galimybės, palyginti su praėjusių metų pirmu pusmečiu, mažėjo miško darbininkams, elektros sistemų elektrotechnikams, žuvies darinėtojams, stiklo gamybos mašinų operatoriams ir technologinių įrenginių remonto šaltkalviams.
 
Kur didesnės galimybės įsidarbinti?

Daugiausiai laisvų darbo vietų buvo didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje, apdirbamojoje gamyboje, statyboje ir transporte bei saugojimo veiklose. Laisvų darbo vietų mažėjimas buvo fiksuotas finansų ir draudimo veiklose. Mažiau darbo pasiūlymų buvo draudimo agentams (vadybininkams).

Stebima tendencija, jog nuolat laisvų darbo vietų buvo mažmeninės prekybos specialistams, transporto sektoriaus specialistams bei pardavimo ir produkto vadybininkams.
 
Daugiau kaip pusė visų registruotų darbo pasiūlymų buvo kvalifikuotiems darbininkams, kas penkta – specialistams. Nors laisvų darbo vietų nekvalifikuotiems darbininkams yra registruojama apie ketvirtadalį, tačiau būtent kvalifikacijos neturintiems asmenims tenka susidurti su didžiausia konkurencija, nes laisvų darbo vietų registruojama trečdaliu mažiau nei yra Darbo biržoje registruotų nekvalifikuotų bedarbių.

Lietuvos darbo biržos informacija