darbuotojai.jpg
2013 m. rugpjūčio 5 d.

darbuotojai.jpg

Profesijos ar vis naujų kompetencijų įgijimas tampa privalomu dalyku norint konkuruoti šiuolaikinėje darbo rinkoje ir siekti sėkmingesnės karjeros. Ekonominė situacija sąlygoja intensyvius kiekvieno žmogaus karjeros pokyčius – veiklos gyvenimo eigoje gali keistis. Mokymasis visą gyvenimą – jau realybė. Tačiau daugelis negalinčių konkuruoti Darbo biržos klientų dažnai ne tik neturi profesinio pasirengimo ar praktikos, bet yra nemotyvuoti bei neapsisprendę dėl savo profesinės karjeros.

Darbo biržos specialistai, padėdami pasirinkti rinkos poreikius atitinkančią profesiją ir įsitvirtinti darbo rinkoje, bedarbius konsultuoja ir individualiai, ir grupes bei skatina ryžtingiau priimti sprendimus dėl profesinės veiklos.


Praėjusį pusmetį darbo rinka pasipildė 5,6 tūkst. naujų darbuotojų, įgijusių paklausias darbo rinkoje profesijas. Pagal darbdavių poreikį parengti darbo ieškantys žmonės buvo įdarbinti konkrečiose darbo vietose: 80 proc. baigusių profesinį mokymą pradėjo dirbti iš karto, per tris mėnesius buvo įdarbinti – 92 proc., o per 6 mėnesius – daugiau nei 96 proc. kvalifikacijas ar kompetencijas įgijusių žmonių.

Į darbo rinką daugiausia įsiliejo trūkstamų transporto priemonių keleiviams arba kroviniams vežti vairuotojų, , metalų suvirintojų bei pjaustytojų elektra ir dujomis, plataus profilio kirpėjų, slaugytojų padėjėjų, virėjų, apskaitininkų, apdailininkų, siuvėjų – operatorių, medkirčių, pardavėjų, medienos apdirbimo staklininkų ir kt. Daugiausiai  jų įdarbino MAXIMA LT, UAB, UAB „S-Form”, UAB „Medvėkas“, UAB „SCAPA BALTIC”, UAB „Avansas“, UAB „Avona“, UAB „Rimi Lietuva“, UAB „Vitransa“, UAB „Transekspedicija“ ir kt.

Iš viso šiais metais profesinio mokymo programas jau baigė, įgijo kvalifikacijas ir kompetencijas bei padidino galimybes konkuruoti darbo rinkoje beveik 5,8 tūkst. bedarbių.

Naujų profesijų ir kompetencijų šiuo metu mokosi 6,7 tūkst. bedarbių

Per šių metų pirmąjį pusmetį Darbo biržos organizuojama profesinio mokymo priemone pasinaudojo 6,7 tūkst. bedarbių ir įspėtų apie atleidimą darbuotojų, kuriuos teritorinių darbo biržų specialistai nusiuntė įgyti paklausių darbo rinkoje profesijų ar patobulinti jau turimas profesines kvalifikacijas.

Daugiausiai tarp nusiųstųjų mokytis – 4,4 tūkst. (65 proc.) jaunimo iki 29 metų amžiaus. Dominuoja su viduriniu – 4,2 tūkst. ir neturintys jokios kvalifikacijos asmenys – 3 tūkst., mažiau su pagrindiniu –1,4 tūkst. ir su aukštuoju – 947, tik pradinį išsilavinimą turėjo 185 bedarbiai.

Daugiausiai buvo norinčių mokytis transporto priemonių keleiviams arba kroviniams vežti vairuotojų periodinės arba pradinės kvalifikacijos mokymo programų – 1,4 tūkst., C ir CE kat. transporto priemonių vairuotojo –732, metalų suvirintojo bei pjaustytojo elektra ir dujomis – 294 , plataus profilio kirpėjo –232, manikiūrininko – 232, slaugytojo padėjėjo –178, virėjo –171,apskaitininko – 135, apdailininko –129, dekoratyvinės kosmetikos –120, siuvėjo – operatoriaus – 116, medkirčio – 113, pardavėjo – 111, medienos apdirbimo staklininko –107, suvirintojo elektra – 77, TR2 kategorijos traktorių vairuotojo (traktorininko) –68,barmeno – 68, pastatų apšiltintojo– 61, stogdengio –63.

Pirmąjį pusmetį teritorinės darbo biržos pasirašė sutartis su daugiau nei 1,6 tūkst. darbdavių, kurie numato po mokymo įdarbinti apie 4 tūkst. bedarbių, įgijusių reikiamas kvalifikacijas ar kompetencijas. Daugiausiai planuoja MAXIMA UAB – 128 virėjus, konditerius pardavėjus, mėsos išpjaustytojus, prekybos salės darbuotojus, UAB„Palink“ – 50 pardavėjus, konditerius, UAB „Vlantana“ – 29 krovinių pervežimo vairuotojus, UAB „SANARA“ – 14 krovinių pervežimo vairuotojų, UAB „Vakarų korpusų konstrukcijos“ 47 laivų korpusų surinkėjus, metalų suvirintojus bei pjaustytojus elektra ir dujomis, VIČIŪNŲ restoranų grupė – 22 virėjus, picų kepėjus, UAB „Kilminė“ – 19 pardavėjų ir apskaitininkų, UAB „Danspin“ – 17 verpėjų, karšėjo mišinio pakrovėjų, UAB „GIGATEX“ – 14 siuvėjų operatorių.

Lietuvos darbo biržos informacija