vmi-logo.png
2013 m. liepos 3 d.

vmi-logo.png

Alytaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Alytaus AVMI) informuoja, kad apeliacinio teismo nutarimu Alytuje veikusios taksi bendrovės UAB „Omeka” vadovas, prisidengdamas paslaugų teikimo sutartimis, slėpė tikruosius darbo teisinius santykius ir trims dispečerinės darbuotojoms leido dirbti nelegaliai. Už nelegalų darbą vadovas turės sumokėti 9 tūkst. litų baudą.

Alytaus AVMI, įtardama tikrosios veiklos slėpimą, šių metų kovo mėnesį taksi paslaugas teikiančioje bendrovėje UAB „Omeka” atliko operatyvų patikrinimą. Oficialiai ši įmonė deklaravo sudariusi dispečerinės paslaugų teikimo sutartis su trimis individualią veiklą vykdančiomis gyventojomis. Nustatyta, kad pagal visus veiklos organizavimo ir vykdymo kriterijus dispečerės savarankiškos veiklos nevykdė, o tik atliko bendrovės direktoriaus numatytas funkcijas. Už kiekvieną taksi iškvietimo priėmimą dispečerėms bendrovė mokėjo aptartą atlygį, visos dirbo bendrovės patalpose pagal direktoriaus suderintą budėjimo grafiką. Įmonė dispečeres neatlygintinai aprūpino ir darbo priemonėmis (radijo stotimi, telefonais, rašymo priemonėmis) bei įmonei suteiktais radijo dažniais.

Kauno apygardos teismas nutarė palikti galioti pirmosios instancijos teismo nutarimą, kad tarp bendrovės direktoriaus ir individualią veiklą vykdančių gyventojų sudarytos paslaugų teikimo sutartys buvo sudarytos siekiant paslėpti faktinius darbo santykius, darbdavys vengė mokesčių, o darbuotojai prarado teisės aktais numatytas socialines garantijas.

Teismas pažymėjo, kad vien apmokėjimo pobūdis paneigia individualios veiklos buvimą, kadangi užsiimant savarankiška (individualia) veikla pajamos tiesiogiai gaunamos iš užsakovų, o minėtu atveju su bendrovės direktoriumi sutartas atlygis tik patvirtina darbo santykius. Už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį teismas skyrė 3 tūkst. litų baudą, iš viso – 9 tūkst. litų.

„Mokesčių administratorius kiekvienam verslininkui, ypač pirmaisiais verslo metais, sudaro galimybes konsultuotis, išsiaiškinti trūkumus ir tinkamai vykdyti mokestines prievoles. Šiais metais Alytaus AVMI stebėjo 30 individualią taksi veiklą vykdančių gyventojų. Po pokalbių šią veiklą vykdantys asmenys papildomai apskaitė 45 tūkst. litų pajamų, sumažino leidžiamus atskaitymus 12,2 tūkst. litų”, – sako Alytaus AVMI Mokestinių prievolių skyriaus vedėja, atliekanti viršininko funkcijas, Zita Jarmalienė ir pažymi, kad  Alytaus AVMI ir toliau didelį dėmesį skirs bendrovėms ir gyventojams, vykdantiems taksi veiklą, be to, bus stebimi bei analizuojami atvejai, kai įmonės moka išmokas individualia veikla besiverčiantiems asmenims už suteiktas paslaugas pagal įvairias sutartis.

Alytaus AVMI primena, kad praeitais metais įsigaliojo tvarka (LR Susisiekimo ministro įsakymu patvirtintos Keleivių vežimo lengvaisiais automobiliais taksi taisyklės), pagal kurią keleiviui sumokėjus taksometro rodomą sumą, vairuotojas visada privalo jam išduoti pinigų priėmimo dokumentą. Taksistų išduodamų kvitų pildymas ranka yra supaprastintas ir netrunka ilgiau, nei, pvz., atiduoti grąžą. Taksistas gali išduoti ir su taksometru sujungtu spausdintuvu spausdintą kvitą.

Valstybinės mokesčių inspekcijos informacija