2013 m. kovo 27 d.
Kovo 23 d. Vilniuje viešėjo knygos ir filmo „Korporacija“ (The Corporation) autorius Joel Bakan (nuotr.). Susirinkusiesiems kino teatro „Pasaka“ didžiojoje salėje buvo parodytos filmo ištraukos, o autorius vėliau skaitė pranešimą bei atsakinėjo į gausybę klausimų.

 
Naujosios kairės auditorijų į Lietuvą pakviestas Britų Kolumbijos universiteto teisės profesorius atskleidė korporacijų prigimtį, kuri yra išskirtinai orientuota į pelno siekimą bet kuria kaina. Prieš beveik dešimtmetį pastatyta dokumentinė juosta, autoriaus nuomone, aktualumo neprarado; priešingai – joje atskleistos problemos dar paaštrėjo. J. Bakan prisipažino kuriantis antrąją „Korporacijos“ dalį, nes pirmoji, deja, nepaskatino pasaulio keistis…
Dabar ypač paplitusi „socialinės atsakomybės“ strategija, mokslininko teigimu, korporacijų geresnėmis nepadaro, – tai tėra viešųjų ryšių triukai, kad žmonės pasitikėtų korporacijomis. Jų siekis būti „geresnėmis“ yra apsimestinis, tai tėra dar viena priemonė gauti geidžiamam rezultatui. „Tikėtis, kad korporacija elgsis gražiai – beprasmiška, pagal prigimtį jos privalo būti socialiai neatsakingos. Jos atsakingos tik akcininkams“, – sakė svečias.
Profesorius paminėjo, kad Amerikos ir Europos korporacijos skyrėsi (agresyvesnės buvo amerikietiškosios), tačiau vaizdas keičiasi: Europos valstybės priima įstatymus pagal korporacijų pageidavimus, mažėja įvairių ribojimų joms.
 J. Bakan  apgailestavo, kad korporacijos perima valstybių valdymą. Šiuo metu stambusis verslas suvokiamas „jau ne problema, o sprendimas“, – sakė jis ir pabrėžė, kad laikyti stambųjį verslą išeitimi yra klaida. Ir ši klaida pernelyg brangiai kainuoja žmonėms ir gamtai.
Privatizavimas, „dereguliavimas“ ir panašūs dalykai yra visiškai nesuderinami su pilietiškumu. Pavedę korporacijoms rūpintis visuomenės gerove, atsisakome savo pilietinių teisių. „Tai – diktatūra, čia nėra vietos demokratijai“, – pabrėžė privatizavimo grėsmes kanadietis.
J. Bakan mano, kad žmonės turėtų susigrąžinti pilietiškumą, nes mes jau nesovokiame savęs kaip piliečių, – tapome išskirtinai vartotojais. „Jeigu mums rūpi demokratija, žmonių ir darbuotojų teisės ir saugumas, viešasis interesas, turime korporacinei ideologijai mesti iššūkį, – ragino profesorius. – Mums reikia atkurti demokratiškai išrinktų institucijų legitimumą, atkurti demokratinį valdymą“.

R.Motiejūnaitė-Pekkinen