2012 m. spalio 18 d.
Seimas pritarė siūlymui nedarbo socialinio draudimo išmokų skyrimą ir mokėjimą nuo 2013 m. sausio 1 d. perduoti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) teritoriniams skyriams. Šiuo metu šias išmokas skiria ir moka Lietuvos darbo birža (LDB).


Tokie pasikeitimai inicijuoti siekiant sumažinti nedarbo išmokų administravimo kaštus. Šiuo metu nedarbo išmokas skiria ir moka Lietuvos darbo biržos skyriai, tačiau jos Darbo biržai pervedamos iš „Sodros“ biudžeto.

Planuojama, kad perdavus nedarbo socialinio draudimo išmokų skyrimą ir mokėjimą „Sodros“ teritoriniams skyriams, nebereikės tarp institucijų pervedinėti nedarbo draudimo išmokoms skirti ir mokėti reikalingų lėšų, sumažės informacijos apsikeitimo poreikis tarp Lietuvos darbo biržos ir „Sodros“, taigi ir „Sodros“ valdomos duomenų bazės apkrova bei ilgainiui informacinės sistemos aptarnavimo kaštai. Taip pat supaprastės ir sumažės LDB administravimo sąnaudos. Sutaupytos lėšos galės būti panaudotos vykdant kitas su užimtumu susijusias funkcijas.

Gyventojų šis sprendimas tiesiogiai nepalies – nedarbo draudimo išmokas, kurias iki šiol žmogui skirdavo ir mokėdavo LDB, nuo kitų metų skirs ir mokės „Sodra“.

www.socmin.lt