2012 m. liepos 20 d.
Liepos 20 d., penktadienį, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija organizavoa spaudos konferenciją „Darbo santykių lankstinimas – tema Lietuvos laisvosios rinkos instituto manipuliacijoms?”. Konferencijoje buvo aptarta Lietuvos laisvosios rinkos instituto birželio – liepos mėnesiais pristatyti tyrimai dėl darbo santykių lankstumo. Konferencijoje dalyvavo LMP pirmininkė Gražina Gruzdienė, socialinių mokslų daktarė, Darbo ir socialinių tyrimų instituto Vyr. m.d., dr. Inga Blažienė bei advokatas dr. Nerijus Kasiliauskas.


I. Blažienė teigė, jog Danijoje apie 70 proc. dirbančiųjų yra profesinių sąjungų nariai. 80 proc. dirbančiųjų yra aprėpti kolektyvinėmis sutartimis, todėl Darbo kodekso reguliavimas ten nėra toks reikalingas kaip Lietuvoje. Be to labai skiriasi socialinė kultūra. Darbuotojai ir darbdaviai ten dirba kaip viena komanda, konsultuojasi vieni su kitais, darbuotojai dalyvauja įmonės valdyme. Danijos ir Lietuvos lyginimas darbo santykių atžvilgiu tolygus sveiko žmogaus ir ligonio lyginimui, sakant ligoniui – tu irgi gali keltis, eiti ir džiaugtis gyvenimu.

Be to LLRI tyrimuose pamiršti kiti indeksai. Pasaulio ekonomikos forumo sudaromuose sąrašuose Lietuva kasmet kyla vis į aukštesnę vietą. Pagal darbo užmokesčio nustatymo lankstumą Lietuva pasaulyje užima 8 vietą ir mus lenkia tik tokios valstybės kaip Uganda, Kirgizija, Bahreinas ir kt.

N. Kasiliauskas priminė, jog Skandinavijos valstybės prie tokių darbo santykių ėjo ilgus metus. Be to, jei sudėsime, ką ten reguliuoja valstybė ir kolektyvinės sutartys, tai Lietuva, lyginant su Skandinavija, bus dar labai liberali.

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos informacija

Apie spaudos konferenciją rašo lrytas.lt,   lrt.lt,   delfi.lt